Voiko kasvojumpasta olla haittaa?

Tämä on kysymys, joka nousee esiin tasaisin väliajoin. Useimmiten ehkä epäillään sitä, että kasvojumppa vaan lisäisi ryppyjä sen sijaan, että vähentäisi niitä. Saattaa kyllä ollakin niin, että jotkut jumppaliikkeet voivat jopa saada aikaan ryppyjä kasvoissa. Melkein kuitenkin sanoisin että jos näin käy, niin liikettä ei ole oikein suunniteltu loppuun asti ja jumpatessa joku lihas esimerkiksi ylikehittyy samalla, kun toinen lihas jää liian vähälle jumpalle. Uusimmissa jumpissa tätä nimenomaan on pyritty välttämään mahdollisimman tarkkaan.

Yksi ryppyjen syntymekanismi on se, että on jotain ilmeitä, jotka ovat aina kasvoilla. Voi olla esimerkiksi tapana usein siristää silmiä, koska näkö on vähän huono eikä huvita käyttää silmälaseja. Ei ole ihme, jos sitten silmien ympäristön siristysrypyt vuosien saatossa jäävät pysyviksi. Kasvojumpan kanssa tätä efektiä ei yleensä tule, koska jumppaa yksinkertaisesti tehdään niin pieni määrä vuorokaudessa ja liikkeet on tosiaan vielä suunniteltu niin, ettei tätä tapahtuisi.

Leuan seudun jumppaliikkeet, joissa liikutellaan leukaniveliä, voivat olla ihan oikeasti todella haitallisia, jos niitä tekee liialla intensiteetillä, ainakin jos on taipumusta siihen, että leuka ei oikein pysy paikallaan. Näitä liikkeitä on esim. leuan liikuttelu puolelta toiselle tai leuan työntäminen kovasti eteen jne. Ne ovat toisaalta myös ihan hyviä ja hyödyllisiä jumppaliikkeitä juuri tuohon samaan vaivaan, mutta niitä siis pitää tehdä varoen ja kroppaa kuunnellen. Yleisesti ottaen mikä tahansa liike, joka sattuu tai tuntuu kovin epämukavalta, on todennäköisesti sellainen, jota kannattaa tehdä varoen.

Jos tekee kovasti toistoja (liikaa), niin voi olla, että jotkut lihakset ylikehittyvät ja kasvot näyttävät hiukan hassuilta. Kasvolihakset ovat niin pieniä, että niissä ei saa aikaan mitään ihmeitä lihasten kasvussa, mutta jo pari milliäkin toisaalta voi näkyä aika selvästi. Samoin jos tekee liian yksipuolista kasvojumppaa (ei jumppaa kaikkia kasvojen lihaksia), voi kasvoihin tulla epäsuhtaa. Toisaalta näihin ongelmiin auttaa se, että heittää jumpan joksikin aikaa vaikka ihan kokonaan pois, jolloin lihakset vähän surkastuvat ja näyttävät taas normaalilta.

Uskallan kyllä aika lailla sanoa, että jos ostaa jonkun fiksun jumpan (esim. jonkun niistä, joista täällä blogissani puhun positiivisesti), ei jumppaamalla saa kasvoille aikaan haittaa. Aina pitää kuitenkin muistaa, että olemme yksilöitä ja aina ei kaikille sovi samat jumpat. Jonkun lihakset ovat nopeampia reagoimaan jumppaan, ja sitä kautta vaikkapa epäsuhtaa voi syntyä helpommin, toisen iho on herkempi, eikä kestä esim. hierontaa jne. Eli voi olla että kaikki jumpat eivät silloin sovi tai joku jumppa sopii paremmin kuin joku toinen. Mutta sitä ei tietysti ennen jumpan kokeilemista voi varmaksi tietää – arvailla ehkä, perustuen omaan aiempaan tietoon vaikkapa juuri oman ihon herkkyydestä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.