Mitään ei tartte tehdä ja kasvot kohoaa?!

No pitää sentään varata aika kummiskin, ja muistaa mennä paikalle. Niin, ja sietää piikitystä!  Ja rahapussin  kevenemistä. Kyseessä on nimittäin kosmeettinen akupunktio. Onko kukaan kokeillut? Ystävättäreni testasi ja kuulemma selkeästi näkyviä muutoksia on tullut: otsan vaakarypyt ovat huomattavasti oienneet, silmien välin pystyrypyt jonkun verran silinneet, pussit silmien alla pienenneet ja nenä-suupielijuonteet nekin oienneet. 8 käyntikertaa on takana ja nyt hänen ajatuksenaan on jatkaa akupunktiossa käyntiä ylläpitohoitona kerran kuussa.

Mutta hei, mikä ihmeen kosmeettinen akupunktio? Hädin tuskin olin kuullut koko asiasta ennen kuin ystävätär hienoista tuloksistaan vouhkasi. Olen sentään itsekin aiemmin lyhyesti blogannut aihetta sivuten eli akupainannasta, joka on vähän eri asia, mutta akupisteiden stimuloinnista molemmissa puhutaan. Kosmeettinen akupunktio on peräisin (yllätys, yllätys) Kiinasta n. 1000 eKr. Siinä laitetaan akuneuloja kasvojen, korvien ja vartalon akupisteisiin ja tällä tavoin avataan kasvojen energiankulku ja lisätään verenkiertoa. Akupunktuurihoitaja Arto Komulaisen webbisivujen mukaan tutkimuksissa on havaittu  suurella osalla tutkittavissa näkyviä muutoksia kasvoissa jo yhden hoitosarjan jälkeen ja tuloksien sanotaan kestävän kolmesta viiteen vuotta.

Jos joku haluaa nähdä, miltä piikit naamassa näyttävät, niin kurkistakaapa tänne. Lehtijuttujakin asiasta on tehty esim. Annassa, Evitassa, MTV3 Helmen sivuilla ja NY Timesissä.

Kosmeettisen akupunktion väitetään

 • hidastavan kasvojen ikääntymistä ja vähentävän ryppyjä
 • tiivistävän huokosia ja lieventävän pigmenttimuutoksia
 • nostavan roikkuvan ihon, esim. silmäluomet
 • parantavan kollageeni- ja elastaanituotantoa
 • parantavan lihastonusta ja lisää kasvojen kimmoisuutta
 • vähentävän silmien turvotusta ja kirkastavan silmät
 • poistavan mustat silmänaluset
 • parantavan hormonaalista tasapainoa ja poistavan aknen
 • auttavan kasvojen allergisiin reaktioihin
 • palauttavan kasvoille nuorekkaan hohdon (www.akupunktuuri.net)

Kuulostaako tutulta? Aika lailla samoja lupauksia on kasvojumpallakin. Netistä kun haeskelee tietoa kosmeettisesta akupunktiosta, niin ylistyslaulua kyllä löytyy, joskin pääasiassa hoitoa tarjoavien omilta sivustoilta.

Voisiko se tosiaan toimia?

Akupunktion yleisistä vaikutusmekanismeista löytyy tietoa esim. täältä, mutta lähteitä ei ole tuossa mainittu, joten minä skeptikko en täysin voi luottaa tuohon tekstiin, vaikka se kovin asiantuntevalta näyttääkin. Ystävämme Wikipedia suhtautuu yleisesti akupunktion tuloksiin vähän negatiivissävytteisesti (kyllä, minusta Wikipedia on aika hyvä lähde, sitä editoi niin moni henkilö, että varsinkin tämän tyyppisissä kiistellyissä aiheissa sitä on ihan kiinnostavaa lukea, ja luen usein myös Wikipedian keskustelusivut saadakseni asiaan lisänäkemystä). Itselläni ei ole oikein selvää kantaa akupunktioon yleensä.

Sinänsä neulojen pistely naamaan lisää kollageenintuotantoa ihossa (vrt. rollaus), mutta akupunktioneuloja laitetaan niin harvakseltaan, että vaikutus kollageenintuotantoon on todennäköisesti hyvin minimaalinen. Toisaalta, moni kasvojen juonne voi johtua kasvojen lihaksiston jännitystiloista ja siihen akupunktio voi auttaa laukaisemalla jännityksiä. Roikkuvan ihon nostaminen … no, jos se johtuu jännitystiloista, niin miksikäs ei. Lihastonuksen paraneminen – akupunktion sanotaan nopeuttavan lihaksen hermoratojen uusiutumista, voisiko esimerkiksi tätä kautta löytyä jotain vaikutusta lihastonukseen?

Akupunktion sanotaan parantavan verenkiertoa, nestekiertoa ja energiakiertoa. Tätä kautta turvotukset (ylimääräinen neste) ja tummat silmänaluset (kuona-aineet) hyvinkin voivat vähentyä tai poistua, samoin nesteestä johtuvat roikkumiset (tyypillistä esim. leukapussien kohdalla). Samalla ihon kimmoisuus lisääntyy ja nuorekas hohto palaa kasvoille.

Hormonaalinen tasapaino ja allergiat – en osaa kommentoida. Molemmat liittyvät niin moniin muihinkin asioihin ja samalla aika pitkälle siihen, uskooko yleensä siihen, että koko akupunktion periaate on toimiva.

No mutta tehoaako se siis ihan ihan oikeesti? Sano nyt!

Ystävättäreni mukaan tehoaa, joskaan en ole itse vielä nähnyt näitä tuloksia omin silmin, eikä hän myöskään ottanut ennen ja jälkeen -kuvia, vaikka kuinka rukoilin. Ja minähän en ilman kuvia usko 🙂 Mutta innoissaan hän kuitenkin itse tuloksista on, on saanut positiivista palautetta tuloksista tutuiltaan, ja on valmis laittamaan lisääkin rahaa hoitoihin. On siis tyytyväinen.

Koska kuitenkin itse olen aika skeptinen ”ihmejuttujen” suhteen, piti mennä ja lukea, mitä oma vakitietolähteeni, eli Essential Day Span lukuisa ikuista nuoruutta etsivien naisten (ja satunnaisten miesten) joukko, asiasta sanoo. Tulokset olivat kyllä harmittavan laihoja – akupunktiota kokeilleita ei löytynyt ihan hirveän lukuisaa joukkoa – ja aika masentavia 😦 Kosmeettisen akupunktion valitetaan maksavan erittäin paljon ja tuloksien olevan joko täysin olemattomia tai vain hyvin pieniä. Muutama kommentoi saaneensa hyviä tuloksia, mutta eivät oikein kertoneet asiasta tarkemmin. Tyytymättömiä 12 hoitokertaa käyneitä ja 2000 dollaria köyhempiä löytyi muutamia.

Joten … ei kosmeettinen akupunktio ainakaan mikään itsestäänselvä ihmekeino kasvojen nuorentamiseen ole. Ei ole kasvojumppakaan kyllä 🙂 Itse en ole ryntäämässä heti akupunktiohoitajalle, mutta jos jostain syystä hakisin akupunktiosta apua esim. kipuihin, niin varmasti samalla pyytäisin piikitystä kasvoihinkin.

2 ajatusta artikkelista “Mitään ei tartte tehdä ja kasvot kohoaa?!

 1. Tonja

  Hei, tästä jutusta tuli mieleeni … Mulla on elämässäni ollut kaikenlaisia pienempiä ja isompia kriisejä. Yhteen aikaan harrastin akupisteiden hierontaa. Sain ohjeet kiinalaiselta akupunktioon erikoistuneelta lääkäriltä. En tiedä, oliko niistä apua? Mutta tuskin haittaakaan… Eli, pointtina mulla vaan se, että jos ihmisellä on riittävän kova tarve, hän tuskin epäilee käyttämättä keinoja sen saavuttamiseksi. Ainakaan, jos ei keinot pahenna. Sama juju taitaa piillä rukoilemisessakin? Ei kai siitä haittaakaan ole?

  Vastaa
 2. Minx

  Ihmisen kroppahan on vallan ällistyttävä masiina ja ilmeisesti esimerkiksi vakavasta sairaudesta paranemiseen on vaikutusta sillä, kuinka lujasti uskoo paranevansa. Tämä saattaa vallan mainiosti perustua siihen, että kun ihminen uskoo paranevansa, hän samaan aikaan myös tekee tekoja paranemisensa edesauttamiseksi, ts. esimerkiksi syö paremmin tai liikkuu. Mikään takuuhan tämä ei paranemisesta todellakaan kyllä ole.

  Vaikkapa akupunktion tai rukoilun tehokin voi olla pitkälle siinä, että tiedostaa oman ongelmansa ja sekä tietoisesti että alitajuntaisesti työstää ongelmaansa. Huh, olipa raju yleistys – akupunktio ja rukoilu samassa lauseessa 😀 Elkääpä kukaan ottako siitä nokkiinne – en tässä arvota kumpaakaan toimintaa mihinkään suuntaan, ne nyt vain sattuivat molemmat tulemaan esiin tässä yhteydessä.

  Itse myös ajattelen niin, että kaikki keinot ovat sallittuja 🙂 Jotkut ovat ehkä tehokkaampia kuin toiset – rukoilemalla eivät kasvot varmaan kamalasti kohoa, mutta kenties saa sisäisen varmuuden siitä, että voi ja kannattaa tehdä aktiivisesti itse asian eteen jotakin, ja sitten myös tekee niin. Ja silloinhan itseasiassa rukous on tehonnut!

  Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.