Kasvojumppa senkun kaunistaa vuosien myötä?

Olen jo tässä pitkään pohtinut sitä, että mahtavatko omat leuka- ja poskipussini ikinä kadota. Että aloitinko kasvojumpan yksinkertaisesti viisi vuotta liian myöhään ja sen seurauksena peruuttamattomia muutoksia on tapahtunut kasvoissani, eikä ankarakaan jumppaaminen enää niitä korjaa. Olen nyt jumpannut huhtikuusta 2008 eli jo yli neljä vuotta. Kasvoissani on tapahtunut monia kivoja asioita, mutta leukalinjassa on edelleen pussit, samoin poskipäissä,  eivätkä silmät ole auenneet ollenkaan niin paljon kuin olisin toivonut ja olettanut. Tämä kyllä herättää lievää epätoivoa ja epäuskoa jumpan tehoon. Olen kuitenkin toivorikkaana pitänyt esimerkkinäni Carolyn Cleavesia, CFF:n kehittäjää. Hän aloitti kasvojumpan myöhemmin kuin minä, vasta 51-vuotiaana ja takana oli kohtuullisen iso laihdutusurakka ja iho tuntui hänen oman kertomansa mukaan kasvoissa ja kaulalla hyvin löysältä. Kun Carolynin vanhoja kuvia katsoo, niin ikä näkyi hänen kasvoissaan jo todella selvästi, enemmän kuin esimerkiksi minulla nyt tai neljä vuotta sitten. 58-vuotiaana – 7 vuoden kuluttua kasvojumpan aloittamisesta siis – Carolyn kuitenkin itse sanoo, että leukalinja on hänellä täysin silinnyt, ja täytyy sanoa, että hänen kuvansa ovat todella imartelevia yli 60-vuotiaalle.

Voisiko siis minullekin käydä näin, jos jaksan itsepäisesti jatkaa jumppaamista? Carolynhan puhuu ”youth jumpeista” eli siitä, että säännöllisin väliajoin kasvojumppaaja näyttää aina vaan nuoremmalta (no, ikäänsä suhteutettuna tietenkin, ei kukaan vauvan näköiseksi muutu :). Carolyn selittää asian näin:

Kasvojen ihossa on sikin sokin (eh, oma tulkintani, ei ne nyt ihan sikin sokin sentään ole, mutta eivät toisaalta siististi omissa kerroksissaankaan) lihaksia, elastiinikuituja ja sidekudosta (kollageenia) sekä rasvaa. Elastiinikuidut ja sidekudos yhdessä tuovat ihoon kimmoisuutta ja pitävät sen paksuna ja rypyttömänä. Rasva tuo kasvoihin pyöreyttä (nuorethan ovat kaikki kauniita ihan vaan sen takia, kun ovat niin pehmeitä ja pyöreitä kasvoiltaan). Iän myötä rasva vähenee, elastiinikuidut venyvät ja katkeavat ja kollageenin tuotanto hidastuu, joten iho menettää kimmoisuuttaan ja rypistyy. Myös kasvojen lihakset kuihtuvan pienemmiksi iän myötä ja valahtavat alaspäin, ihan niin kuin muuallakin kehossamme käy. Mutta:

  • Kasvojumppa harjoittaa kasvojen lihaksia, joten lihasten koko kasvaa (todella vähän toki, mutta kasvoissa muutama millikin näkyy) ja ne nousevat takaisin oikealle paikalleen.
  • Kasvojumpalla ei sinänsä voida luoda ihoon lisää elastiinikuituja, mutta lihasten jumppaaminen lisää verenkiertoa ja sitä kautta ihoon tulee lisää ravintoaineita.
  • Kroppamme tuottaa elastiinia ihoon koko ajan lisää ja jumpan mukanaan tuomat ravintoaineet edesauttavat uuden elastiinin syntyä ja kasvua.
  • Uudet elastiinikuidut tukevat sitä muotoa, jossa kasvot elastiinin syntyhetkellä ovat. Jos siis lihakset ovat hyvässä kunnossa ja oikealla paikallaan, myös niiden ympärille syntyvät uudet elastiinikuidut omalta osaltaan auttavat kasvojen muotoa nuorekkaammaksi.

Ja tämän vuoksi siis ajan kanssa, ihon uusiutuessa, voi ihan oikeasti nuorentua samalla kun vanhenee 🙂 Iän myötä ihosta katoava rasva ei toki sinne palaa (jos ei kiloja tule kovasti lisää), mutta hyvä lihaskunto kompensoi rasvan puutetta. Kollageenin muodostusta kasvojumppa ehkä vähän stimuloi myös.

Tähän siis pistän toivoni. Muutama vuosi tästä eteenpäin näemme oliko se turhaa vai ihan aiheellista 😀

Nyt on muuten kulunut kolme viikkoa siitä, kun rollasin kasvot ja kädet. Molemmissa on vielä lievää atopialäikkää, mutta yleisesti ottaen iho on normaalissa kunnossa. Viikon päästä olis taas rollaus edessä – saa nähdä käykö taas samoin kuin viime kerralla. En ole tässä välissä vielä saanut selkoa antihistamiinien, kortisonin ja takrolimuusin vaikutuksesta ihon paranemisreaktioon, mutta luulen kyllä että tällä kertaa syön antihistamiinia jo etukäteen enkä ihan hirveästi säästele sen syömistä. Toivorikkaana ajattelen, että jospa selviäisin rollauksesta siten kokonaan ilman histamiinireaktiota.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.