Senta Maria Rungé – Face Lifting by Exercise

Senta Maria Rungé on yksi kasvojumpan edelläkävijöistä, hänen kirjaansa mainostavalla webbisivulla sanotaan  hänen olevan ”originator of facial exercises” eli peräti kasvojumpan keksijä. Ihan tottahan tuo ei ole, mutta kyllä hän niitä ensimmäisiä kasvojumpan kehittäjiä oikeasti on.

Senta Maria Rungé itse kertoo, että hänen jumppansa sai alkunsa siitä, että nuorena tyttönä sodan aikana Euroopassa hän joutui käymään läpi niin ikäviä kokemuksia, että se näkyi kasvoissakin –  jo parikymppisenä hänen kaulansa ja poskensa roikkuivat ikävästi. Hän alkoi sitten etsiä ratkaisua tähän ongelmaansa ja tuli siihen tulokseen, että ratkaisu piilee kasvolihasten harjoittamisessa. Hän testasi liikkeitä omiin kasvoihinsa ja kun sai rohkaisevia tuloksia, kokeilutti niitä muutamilla läheisillä ystävilläänkin ja tulokset puhuivat puolestaan ja innostivat tietysti kehittämään jumppaohjelmaa edelleen.

Senta Maria Rungé muutti Yhdysvaltoihin toisen maailmansodan jälkeen. Vuonna 1959 Vogue julkaisi hänestä ja hänen jumpastaan artikkelin ja teki hänet tunnetuksi. 1961 Senta Maria Rungé julkaisi  bestseller-kirjan jumpastaan. Kirja meni niin hyvin kaupaksi, että siitä piti ottaa toinen painos puoli vuotta sen ilmestymisen jälkeen. Itselläni on kirjasta 11. painos (2003). Hänellä oli myös aikoinaan oma puolen tunnin päivittäinen televisio-ohjelma, jossa hän esitteli kasvojumppajuttuja. 1960-luvun alussa hän avasi myös kauneussalongin Hollywoodissa asiakkainaan sen aikaisia filmitähtiä. Nyt Senta Maria Rungé itse on jo eläkkeellä, mutta hänen tyttärensä Christina Runge myy hänen kirjaansa edelleen.

Kirjan sisältö

168-sivuisesta kirjasta kuutisenkymmentä sivua on omistettu ihonhoidolle ja keskustelulle siitä, miten kantaa itseään kauniisti. Parikymmentä sivua käydään läpi kasvojumpan perusasioita: miksi jumppaaminen on hyvä asia, vastuksen käytöstä jumpassa jne. Loput noin 80 sivua onkin sitten omistettu jumppaohjelmalle. Jumpassa keskitytään yhteentoista eri kohtaan. Senta Maria Rungé sanoo, että jumppa ei täysin kata kaikkia kasvolihaksia, mutta hänen mielestään kuitenkin riittävän määrän.

Esimerkkinä oleva sivu kirjasta näyttää aika hyvin, sen millaisia jumppaohjeet ovat. Yhteen ohjeeseen tyypillisesti liittyy useita havainnollisia kuvia. Senta Maria Rungé ehdottaa myös, että kasvoihin voi meikkikynällä piirtää viivat tiettyihin kohtiin (hän näyttää kuvissa mihin) avuksi siihen, että paremmin tunnistaa missä lihakset ovat ja miten ne liikkuvat.

Aika usein arvellaan, että Senta Maria Rungén jumppa on Deborah Crowleyn FlexEffectin taustalla, koska jumpissa on paljon samanlaisia piirteitä. Ilmeisesti asia ei kuitenkaan ole näin, ainakin Debin tyttären Claudia Crowleyn mukaan Deb kehitti oman jumppansa Eurekan pikkukaupungissa täysin tietämättömänä Senta Maria Rungén jumpasta.

Toimiiko tämä jumppa?

No, tässä on taas yksi jumppa, jota en ole ehtinyt kokeilla. Jumppaohjeet kuitenkin näyttävät fiksuilta ja niissä käytetään vastusta, joten ihan pielessä ei siis voida olla 🙂 En oikein löytänyt käyttäjäkommenttejakaan muuta kuin kirjan webbisivulta ja kirjasta itsestään. Pari henkilöä foorumikeskusteluissa mainitsee, että tykkää jumpasta ja on sitä mieltä, että se on tehokas, myös verrattuna uudempiin kasvojumppiin.

Miten kirjan voi tilata

Kovakantisen kirjan voi tilata Face Lifting by Exercisen sivuilta. Kirja itsessään maksaa $35, mutta siihen tulee postikuluja päälle $21 eli yhteishinnaksi tulee $56, mikä ei ihan hirveästi ole, nyt kun dollarin kurssi on edelleen matalalla, noin 41 euroa. Tilaaminen alkaa täyttelemällä oma nimi ja maa, johon kirja lähetetään. Seuraavalla sivulla sitten valitaan maksutapa (shekki tai luottokortti) ja täytellään puuttuvat tilaustiedot (osoite yms.).  Luottokorttimaksu näyttää turvalliselta (toteutettu LinkPointin palvelun kautta), ainakin  selaimen alakulmaan ilmestyy lukon kuva. Kirjaa voi yrittää myös löytää käytettynä netistä antikvariaateista.

Esimerkkijumppaohje

Seuraava jumppaohje löytyy kirjan sivuilta. Sen tarkoituksena on korjata roikkuvaa leuanalustaa:

  1. Nosta hiukan leukaa
  2. Paina toisen ja kolmannen sormen sormenpäillä siitä ”ontosta” kohdasta, missä leuka ja kaula yhtyvät. Sormien painetta käytetään vastuksena jumppaliikkeessä.
  3. Purista takahampaat yhteen. Paina kielenkärki alahampaiden alareunaa vasten, lisää painetta asteittain samalla kun lasket kymmeneen.
  4. Pysy tässä kuuden sekunnin ajan.
  5. Vähennä painetta asteittain samalla laskien kymmeneen.
  6. Poista sormet kaulalta
  7. Toista neljä kertaa.

Tiedät, että teet liikkeen oikein, kun tunnet leuan alla olevissa sormissa kuinka paine kasvaa. Näkyviä tuloksia saadaan Senta Maria Rungén mukaan jo viikossa.

Tätä ohjetta voi parantaa sillä, että painaa kielen kärjen alahampaiden sijasta kitalakeen, jolloin paineesta saa tehokkaamman.

Senta Maria Rungén sanoin

”The desire to see yourself beautiful is the very root of a healthy psyche. This book
will guide you to the affirmation:

I am beautiful and I enjoy being me!”

Eli meillä kaikilla on kaipuu nähdä itsemme kauniina, ja tämän kirjan johtotähtenä on ajatus siitä, että ”olen kaunis ja nautin siitä että olen oma itseni”.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.