Paljonko vastusta lihakselle

Kasvojumpassa – niin kuin missä tahansa jumpassa – vastuksen käyttö on tärkeää hyvien tuloksien aikaansaamiseksi. Ilman vastustakin voi tuloksia saada ja varsinkin nuorena, kun lihakset ovat vielä hyvässä kunnossa, vastusta ei välttämättä tarvita lihaskunnon ylläpitoon. Mutta jos haluaa nopeammin tuloksia ja etenkin jos ikää on jo enemmän, vastus siis lisää jumpan tehoa. Mistä vastusta kasvojumppaan? Kurkistapa tätä artikkeliani aiheesta.

Mutta kuinka paljon vastusta pitäisi käyttää? Vähäsen? Tosi paljon? Jotain siltä väliltä? Jälleen kerran Essential Day Span keskusteluista löytyy hyödyllistä tietoa. CM5597 antaa hyvän katsauksen vastuksen käyttöön (pätee muuhunkin kuin kasvojumppaan, vaikkapa kuntosalitreeniin):

Jos lihas ei pääse liikkumaan, koska vastus on niin suuri, että lihas ei yksinkertaisesti pysty liikkumaan, sellainenkin jumppaaminen kyllä hyödyttää jonkun verran ja kasvattaa vähäsen lihasta. Tällöin puhutaan isometrisestä harjoituksesta. Se on erityisen sopiva silloin, kun haluaa parantaa lihaskuntoa ja lihaksen voimaa, mutta se ei erityisesti auta, jos tavoitteena on kasvattaa lihasten kokoa. Esimerkkinä isometrisestä liikkeestä voi pitää sitä, että kättä pidetään koukistettuna, lihas staattisessa jännityksessä painon kanssa ”hauiskääntöasennossa”.

Toisaalta, jos vastus on kovin pieni, siitä ei ole paljoa hyötyä. Jos haluaisi saada kasvoissakin aikaan lihasten kasvua, niin silloin pitää liikkeet tehdä niin ”tehokkaasti” kuin pystyy, mutta samalla lihaksen pitää tehdä isoa liikettä, niin suurta kuin mitä sen koko liikerata sallii. Hauiskääntöesimerkissä käsi siis tässä tapauksessa tekee koko liikeradan hitaasti, koukistuen niin pitkälle kuin mahdollista ja ala-asennossa suoristuen aivan alas, suoraksi asti ennen kuin tehdään uusi koukistus. Painoa käytetään niin paljon, kuin mitä pystyy käsittelemään – painon pitää olla niin painava, että on vaikeaa tehdä yksi toisto, mutta silti riittävän kevyt, että koko liikeradan pystyy tekemään painon kanssa. Tämä kasvattaa lihaksen kokoa maksimaalisesti. Tähän muuten perustuu se, minkä vuoksi kehonrakentavat eivät juuri käytä isometrisiä harjoituksia tai sähkövirtaa lihaksen jännittämiseen: kun lihas ei käy koko liikerataa läpi, lihaksen kasvu ei ole riittävän tehokasta.

Kasvojumpassakin lihasten koon kasvatus olisi ihan kiva homma, etenkin jos lihakset ovat päässeet iän myötä kovasti surkastumaan. Mitään lihasten monsterikasvua kasvoissa on turha pelätä jumppaamalla saavansa aikaan 😀 Kasvolihakset ovat pieniä ja niiden kasvussa puhutaan muutamista millimetreistä tai niiden osista. Itse ajattelen niin, että lihasten kasvu on vaan ihan hyvä asia kasvoissakin,

Huomatkaa kuitenkin että tämä vastusasia ei ole ihan näin yksinkertainen ja eriäviäkin mielipiteitä löytyy, mutta tämä on yleisperiaate siitä, miten lihasten jumppaus toimii. Kasvojumppaan liittyen olisin hyvin utelias kuulemaan vähän erilaisia kantojakin. Saapi esittää! Mutta siis, minun neuvoni on, että kun teette kasvojumppaa vastuksen kanssa, niin kannattaa jumpata siten, että vastus on mahdollisimman suuri, mutta kuitenkin sellainen, että lihas vielä pystyy liikkeen tekemään koko liikeradalla. Itse olen kyllä syyllistynyt siihen, että olen käyttänyt niin suurta vastusta, että lihas ei ole päässyt juuri liikkumaan kuin millin verran – ei hyvä siis! Tai… riippuu tietysti omista tavoitteista, mutta olen kyllä nyt yrittänyt opetella sovittamaan vastuksen jonnekin sinne ”rajalle” 🙂

3 ajatusta artikkelista “Paljonko vastusta lihakselle

 1. Nimetön

  Siis mitä ihmeen vastuksia? Kiinnitetäänkö naamaan jotakin painoja? Ja miten se sitten onnistuu? Onko sellaisia jossain myynnissä vai pystyykö niitä itse tekemään? Olen käyttänyt vastuksina vain käsiäni…

  Vastaa
 2. Minx

  Heh, olisipa aika hauskaa, jos olisi kasvolihaksia varten kehitettyjä painoja 😀 Joo, omia käsiäni toki itsekin käytän vastuksena jumpassa ja sitä tarkoitan tässä jutussa, kun vastuksen käytöstä puhun. Asia on itselleni niin itsestäänselvä ja olen sen verran monta kertaa asian maininnut blogiteksteissä, että unohtui tässä sanoa. Mutta juu, jatka vaan rauhassa ”käsipunnusten” kanssa, ne on ihan hyvät!

  Vastaa
 3. Minx

  Lisäsin vielä jutun alkuun linkin aikaisempaan blogaukseeni vastuksen käytöstä, niin ei tartte kaikkien ihmetellä samaa asiaa kuin Nyymi 🙂

  Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.