Kuivakupaten iho hehkeämmäksi

Pieniä korjauksia 19.3.2015

Kuppaus! Jee 😀 En olisi uskonut, että tällaisestakin aiheesta tulen kirjoittamaan joskus. No, kyseessä ei ole perinteinen märkäkuppaus kuitenkaan, jossa poistetaan pahaa verta kuppauskuppien avulla. Sitä on wikipedian mukaan Suomessa harrastettu jo 1400-luvulla, mutta minun tarkoittamani kuppaus on kuivakuppausta, joka tosin sekin on hyvin perinteistä, Kiinassa jo 3000 vuoden ajan ollut käytössä. Kiinassa on kuivakuppaustakin tehty useammalla eri tavalla – kuppeja pidetään iholla paikoillaan tai nostellaan tai liu’utetaan iholla. Lisäksi kupin sisään saatetaan laittaa jotakin (esim. akupunktioneuloja tai yrttikeitosta) tehostamaan kuppausta.

Itse törmäsin kuivakuppaukseen – missäpä muualla kuin – Essential Day Span keskustelufoorumeilla. Aikani luin toisten kokemuksia ja sitten päädyin itsekin tilaamaan ”kuppausvehkeen” 🙂 Kyseessä on ns. liukukuppaus, jossa kuppauskuppia liu’utetaan rasvatulla/öljytyllä iholla. Innokkaat kuivakuppaajat raportoivat hyviä tuloksia, parhaimmillaan jopa parempia kuin kasvojumpalla. Iho heleytyy, nestekierto paranee, rypyt ja juonteet vähenevät – aika kivan kuuloista, eikös? Ette varmaan ihmettele, miksi itse kiinnostuin asiasta.

Suurin syy siihen, miksi kuivakuppaus innosti minua, oli se että ajattelin että josko se vähän korvaisi mikroneulausta. Varsinkin alkuun mikroneulaus tuntui minusta tosi tympeältä, kun en käyttänyt puudutusainetta iholla, eikä se vieläkään ole lempipuuhaani. Kynnys neulata on edelleen suuri, lykkään sitä aina eteenpäin. Kuivakuppauksella toivo(i)n saavani jotain samantapaisia tuloksia kuitenkin kuin mikroneulaamalla – kollageenin tuotannon stimulointia siis – helpommalla, tai ainakin pienemmällä kynnyksellä. Toimiiko kuivakuppaus oikeasti näin, en tiedä. Mutta toisaalta tiedän, että ihon venyttely ja vanuttely ja nipistely ynnä muu manipulaatio selvästi saa ihossa positiivisia asioita aikaan, ja kuivakuppaus vaan minusta tuntuu vaikutusmekanismiltaan todella paljon vastaavalta. Siinäkin iho venyy ja verenkierto ja nestekierto selvästi paranevat.

No, onko tullut tuloksia? Mitähän tuohon sanoisi. En pysty sanomaan mitään konkreettista, mikä olisi kuivakuppauksen ansiota. Mutta sen voin sanoa, että aamulla peilissä on tylsän ja valjun ja turvonneen näköinen nassu. Dekoltee on rutussa, kun kyljellään nukkuminen vaan tuntuu niin paljon paremmalta kuin selällään nukkuminen. Mutta kun olen kuppaillut kasvot, niin ne helottavat paljon virkeämmän näköisinä ja turvotus on vähän vähempänä. Ja dekoltee on punainen pitkään, minkä olen ajatellut olevan hyvä homma, koska se tarkoittaa, että verenkierto alueella on hyvä. Unikurtut dekolteessa tuntuvat myös kuppauksen seurauksena oikeavan nopeammin. Pitkäkestoisesta tehosta en siis osaa sanoa mitään, mutta välitön palaute on hyvä. Tykkään!

Kuivakuppaus muuten tuntuukin ihan kivalta. Ilmeisesti esimerkiksi reisien tai vatsan kuivakuppaus voi ainakin alkuun sattua melkoisesti, mutta ainakaan minulla ei kasvojen, kaulan ja dekolteen alueella ole ollut mitään epämiellyttäviä tuntemuksia, päinvastoin.

Vaculifter

Kuivakuppaukseen tarkoitetut kupit ovat aika samanlaisia kaikki, materiaali vain vaihtelee. Ainakin lasisia, kumisia ja silikonisia kuppeja löytyy. Kuvia tällaisista kuivakuppauskupeista löytyy googlen kuvahaulla vaikka kuinka ja myynnissä niitä on kotimaisestikin. Nämä myydään useimmiten setteinä, joissa on useampia eri kokoisia kuppeja

Essential Day Span kuivakuppaajista moni tuntuu käyttävän kasvoihin Vaculifter-merkkistä kuppausvehjettä, ja sellaisen minäkin päädyin tilaamaan. Youtubesta jos haeskelee sanalla Vaculifter, niin löytyy saksankielisiä videoita sen käytöstä. Mutta perusidea siis on yksinkertaisesti se, että rasvatulle iholle asetetaan kuppi, jonka sisään luodaan alipaine puristamalla pumppua, ja sitten kuppia liikutetaan iholla.  Tosi näppärä laite, tykkään.

Tuossa videolla mainostetaan ncnskincare.com:ia ja heillä tosiaan on Vaculifteriäkin myynnissä, mutta USA:ssa, eli ei oikein käytännöllistä eurooppalaisille. Itse tilasin Vaculifterin Saksasta valmistajan omasta webbikaupasta, joka on englanninkielinen, vaikka siellä pelottavasti onkin jotain sanoja myös saksaksi 🙂 Hintaa Vaculifterillä on viitisenkymmentä euroa. Kuppeja on eri kokoisia, minä päädyin tilaamaan kaikkein pienimmän kupin ja se on kyllä juuri passeli kasvoihin. Isompi kuppi ehkä olisi hyvä poskiin ja kaulaan ja dekolteehen, mutta kyllä tuo pienikin niihin on ihan hyvä. Isommalla kupilla (2 cm halkaisija on vissiin kakkoskoko ja pienin kuppi on halkaisijaltaan 1 cm) ei oikein saa käsiteltyä esimerkiksi silmienympärystä ja ehkä se on vähän huono suun ympärykseen myös. Varmaan kasvojen käsittelyyn kävisi tavallisemmat pienet kuivakuppauskupitkin yhtä lailla, tosin en tiedä onko niissä ihan noin pikkuista kuppia. Mutta jos juuri Vaculifterin haluaa eri kokoisella kupilla, niin sitten pitää tilata koko vempele uusi. Kuppeja ei voi vaihdella eri kokoisiin, vaan tosiaan tarvitaan kokonaan oma vempeleensä.

Miten minä sitten käytännössä toimin

Iho pitää tietysti puhdistaa ensin. Sitten se öljytään/rasvataan sopivalla liukastajalla. Ekoilla kerroilla öljysin naamani oikein perusteellisesti ennen käsittelyä. Kokeilin neitsytkookosöljyä ja monia muitakin öljyjä (oliivi, avokado ja jojoba ainakin), joita minulta löytyy kaapista. Homma toimi kyllä hyvin niiden kanssa ja kuppi liukui iholla hyvin, mutta inhottavana lopputuloksena oli se, että silmiini meni öljyä ja ne olivat loppupäivän todella ikävän tuntuiset. Olin jo ihan epätoivoinen ja ajattelin, että hukkaan meni rahat tämän homman kanssa, siitä ei vaan tule mitään. Sitten hoksasin kokeilla pelkän kosteusvoiteen päälle kuppausta ja huomasin, että sehän toimi niinkin, eivätkä silmäni enää kärsineet. Olen nyt sitten oppinut taiteilemaan sen kanssa, mikä on sopiva määrä kosteusvoidetta. En halua haaskata kalliita kasvovoiteitani liikaa iholle, mutta toisaalta jos voidetta on liian vähän, iholla on liikaa kitkaa ja kuppi ei liu’u kunnolla, jolloin sen reunat irtoavat ihosta ja alipaine katoaa. Iho myös ärsyyntyy turhan paljon ja saattaa jopa tulla mustelmia, jos imu on liian kauan yhdessä kohtaa kasvoja. On siis hyvä saada kuppi liukumaan tasaisesti iholla. Tällä hetkellä peruskasvovoiteenani on siis Environin AVST, jonka alle laitan jonkun seerumin.  Nämä yhdessä yleensä riittävät ihan mukavasti pohjaksi kuppaukselle. Toinen mitä käytän liukkarina, on Environin Body Oil, jota muutenkin käytän kaulan ja dekolteen iholla. Se kun on nimensä mukaisesti öljypohjainen, niin toimii kyllä erinomaisesti, eikä onneksi ärsytä silmiänikään.

Yritän jonkun verran noudattaa lymfahieronnan periaatteita kuppauksessa eli suurin piirtein vastaavia liikeratoja käyn kasvoissa läpi kupilla (lymfahierontaan löytyy ohjeita blogistani, esimerkiksin Tanaka-hierontaa voi käyttää tässä apuna). En ole asian kanssa kovin tarkka, yhtä tärkeänä kuin nestekierron tehostamista pidän sitä, mitä kuppaus saa aikaan sidekudokselle ja mahdollisesti kollageenin tuotannolle, ja sen vuoksi sitten vaan hieroskelen epämääräisesti joka puolelta kasvoja ja etenkin silmäluomia ja silmäpusseja ja huulien ympärystää 🙂 Aika epämääräistä huuhailua siis, mutta ainakin minulla se on tuntunut ihan hyvältä. Kovin kauaa en aamuisin ehdi tämän homman kanssa värkätä, mutta menee kasvoihin ja dekolteehen ehkä viitisen minuuttia(?). Kaula minulla monesti jää väliin, koska kaulaa käsitellessä kupista imu aukeaa tosi helposti (minulla on joku tekniikkaongelma selvästikin) ja se vaan ärsyttääää…:)

Tutkimusta aiheesta?

Aika skeptisenä lähdin haeskelemaan tutkimusta kuivakuppauksen vaikutuksesta ihoon, enkä kyllä onnistunutkaan löytämään yhtään tutkimusta aiheeseen liittyen. Ei se sitä tarkoita, etteikö asiaa joku jossain päin maailmaa olisi ehkä tutkinut, mutta ainakaan pikaisesti haaviin ei tarttunut mitään. Kuppauksesta muuten löytyy kyllä yllättävän paljonkin tutkimusta, mutta se kohdistuu lähinnä kivun lievittämiseen kuppauksen avulla. Asiaa varmaan pitäisikin lähestyä vähän toisella tavalla ja haeskella, olisko joku tutkinut ihon manipuloinnin/venyttämisen vaikututusta kollageenin tuotantoon, koska sitähän tuossa kuivakuppauksessa tapahtuu, kun iho venyy kupin sisään 😛 (hyi, kuulostaa jotenkin iljettävältä!)

3 ajatusta artikkelista “Kuivakupaten iho hehkeämmäksi

 1. Tiuku

  Kiitos tästä kirjoituksesta, tilasin itsekin silikonikupit (ennen kuin kuulin tuosta Vaculifterista) ja olen niitä satunnaisesti kokeillut. Samoin olen kokeillut eri öljyjä (oliiviöljystä lähtien) ja kuivakuppauksessa minun iholla ne toimii paremmin kuin kasvovoiteet eli saan paremman alipaineen öljyllä. Ostin jopa bio-oilia (kun sellaisen satuin kaupassa löytämään). Itse ole kuppaillut iltaisin ja ehkä olen käyttänyt öljyä liikaa koska silmänaluset ovat voineet olla jopa enemmän turvoksissa kuin mitä muuten olisivat. Ehkä yritän kuppailla jatkossa aamuisin ja vähemmällä öljymäärällä. Reidet ”huusi kyllä hoosiannaa” kun kuppasin niitä (varmaan juurikin selluliittikohdilta), mutta toisaalta tuntuu tehokkaalle. Samoin hyvä varoitus sulta oli, että voi tulla mustelma jos jättää kupin liian pitkäksi aikaa paikalleen, itse onnistuin saaman haaleahkon mustelman kulmakarvojen yläpuolelle (mulla on roikkuva yläluomi ja testaan saisiko tällä tavalla luomen roikkumista vähenemään – hetkellisesti ainakin toimii, mutta saas nähdä auttaisiko pitkällä aikavälillä kun kasvojumpan hyöty on vielä ollut aika vähäistä). Mustelman ansiosta nyt tiedän miten kauan ei kannata olla liikuttelematta kuppia 🙂

  Vastaa
 2. Minx

  Olen vähän laiskasti itsekin miettinyt, josko jaksaisi kokeilla kuivakuppausta selluliitteihin. Vissiin tosiaan saattaa sattua ihan kiitettävästi niissä kohdissa. Kasvoissa minulla on tuntunut ihan vaan kivalta.

  Kerro jos tuntuu, että saatko tuota roikkuvaa yläluomea paremmaksi! Oli konsti sitten mikä hyvänsä, niin olis kuitenkin mukava kuulla jos paranemista tapahtuisi. Jos tuo kuppaus siihen auttaa hetkellisesti, niin voisikohan olla että sulla on nestettä kasvoissa jonkun verran? Kaikilla sitä tietysti on ja kuuluukin olla 🙂 mutta silmien ympärillehän sitä kertyy ikävästi pusseiksi. Ja toinen paikka, jossa nestekertymä voi näkyä, on leukapussit. Kuulemma ne joillakin vähenevät lymfahieronnan seurauksena. Minulla ei valitettavasti ole tällaista onnellista asiaa tapahtunut.

  Vastaa
 3. Minx

  Niin, luvassa on muuten ainakin pari postausta lisää kuivakuppaukseen liittyen, kunhan vaan ehdin ne kirjoittaa 🙂

  Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.