Sattuiko silmään? (auts)

Bongasin YLEn sivuilta pari blogini aihepiiriä liippaavaa juttua. Tyynynkuva poskessa paljastaa ihon iän kertoo siitä, mikä varmaan monelle tulee vähän yllätyksenä iän myötä – minulle ainakin tuli:

”Aamulla peilistä näkyvät kasvot, jotka on täynnä tyynyn jättämiä painaumia. Mitä pitempään jäljet kasvoissa pysyvät, sitä pitemmällä ihon vanheneminen on.”

Ihon kimmoisuus ja sidekudos kun vähenevät, niin unikurtut pysyvät iholla aina vaan pitempään ja loppujen lopuksi eivät enää oikene päivän mittaan lainkaan. Tämän takiahan minä täällä ihmettelen erilaisia konsteja sille, miten saisi nukuttua selällään, ettei niitä unikurttuja edes syntyisi. Mutta siihen ei tietysti selällään nukkuminen auta, että kollageeni iän myötä vähenee ja sidekudos lepsahtaa, ja samalla sitten myös lihakset surkastuvat ja valahtavat. Jutussa todetaan, että ryppyrasvat eivät tähän auta, ja aika lailla näinhän se on. Vaikka A-vitamiini on ihon uudistamisessa melkoinen ihmeaine, niin ihon pintaryppyynhän se lähinnä kuitenkin vaikuttaa. Kasvojumpalla voi sitten uudistaa lihasten kuntoa ja samalla, kun sidekudos uusiutuu napakampien lihasten ympärille, kasvoihin palaa nuorekkaampi ilme. Kollageenin uusiutumiseen kasvojumpalla saattaa olla myös jotain vaikutusta, mutta siitä ei oikein ole näyttöjä/tutkimusta, ainakaan en ole itse vielä sellaisiin törmännyt.

Tässä YLEn jutussa mainitaan kasvojen (ja miksei koko kropan) ihon vihollisina kaksi asiaa: aurinko ja tupakka. Auringonoton vaikutukset näkyvät usein ihossa vasta vuosikymmenten päästä – jos nuorena palvoo aurinkoa, niin vanhempana asia saattaa harmittaa, kun iho rypistyy nopeammin kuin varjossaa viihtyvällä ystävällä. Onneksi tähän A-vitamiini ja C-vitamiini auttavat jonkun verran. Tupakka puolestaan mm. huonontaa ihon verenkiertoa ja sitä kautta heikentää ihon kuntoa.

Toinen hauska juttu kertoo mesoterapiasta, joka ”vie murheen merkit kasvoilta”. Mesoterapiahan liippaa läheltä mikroneulausta ja aika usein sillä taidetaan tarkoittaa ihan samaa. Tarkasti otettuna mesoterapialla tarkoitetaan kuitenkin Duodecimin Terveyskirjaston mukaan

”…yleensä kauneushoidoissa käytettäviä hoitomenetelmiä, joilla ihoon tai ihon alle ruiskutetaan täyteaineita, vitamiineja, kasviuutteita ja joskus lääkeaineitakin. Aineet voidaan saada kulkeutumaan haluttuun paikkaan myös iontoforeesin tai ultraäänen avulla. Sitä sanotaan neulattomaksi mesoterapiaksi. Sen tehoksi mainitaan viidesosa neulamesoterapian tehosta. Laajassa mielessä mesoterapia tarkoittaa myös kaikkia sellaisia hoitoja, joissa varsinainen lääkeaine ruiskutetaan suoraan kohteeseen, esimerkiksi kortisonia keloidiin tai muuhun arven liikakasvuun tai jännetuppitulehdukseen.”

Kauneushoitoloiden sivuilta kun lukee mesoterapiasta, niin ainakin minä olen saanut vähän ristiriitaisen käsityksen. Toiset selvästi puhuvat mesoterapiasta samoin kuin tuossa YLEn artikkelissa, eli hoito tehdään koneellisesti ja samalla ihoon injektoidaan erilaisia tehoaineita. Sama idea kuin mikroneulauksessa, mutta erona tuo kone ja se, että aineet suoraan pistetään ihoon eikä vaan imeytetä ihon pinnalta. Mutta sitten joskus olen törmännyt sellaisiin teksteihin, joista olen ollut ymmärtävinäni, että mesoterapiaksi voisi nimittää myös pelkkää mikroneulausta. Tai sitten olen vaan lukenut huolimattomasti, koska nyt en kyllä tällaisia sivuja löytänyt 🙂 Joka tapauksessa tekniikka on hyvin samanlainen.

Tuossa Terveyskirjaston artikkelissa mesoterapiaan ja sen mahdollisiin tuloksiin suhtaudutaan aika varauksella. Mikroneulauksesta erikseen ei Terveyskirjastossa mainita mitään. Mesoterapiasta kun lukee vaikkapa enkunkielisestä wikipediasta, niin kritiikkinä esitetään lähinnä sitä, että tehosta ei ole selviä todisteita ja kuka tietää mitä aineita oikein ihoon injektoidaan ja mitä ne siellä vaikuttavat. Tämä on muuten aktiivisesti itse mikroneulaavien minunkin mielestäni aika tärkeä argumentti: kun mikroneulaat itse, tiedät täsmälleen mitä ihosi sisälle laitetaan. Ja siis sitähän pitää jokaisen tosiaankin miettiä, että mitä tököttejä mikroneulatulle ihollensa laittaa, kun ne imeytyvät niiiiin paljon paremmin ihon sisään kuin normaalisti.

Minulla itselläni ei siis sinänsä mesoterapiasta ole mitään mielipidettä. Tai … juuri tuossa miehelle selitin, että jos olisi rahaa käyttää niin, ettei yhtään tarvitsisi miettiä että mihin sen laittaa, niin kyllä minä varmaan juoksisin ihan kaikki mahdolliset hoidot läpi kauneushoitolassa, mesoterapia mukaan lukien 😀 Aika monta tonnia saisi vuodessa kulumaan itsensä hemmotteluun ja kauneuden hoitoon. Mutta no, kun ei ole sitä ekstrarahaa käyttää, niin turvaudun sitten edullisempaan versioon: kasvojumppaan (käytännössä ilmaista) ja itse tehtyyn mikroneulaukseen (hyvin edullista) ja investoin vähän kalliimpiin ryppyrasvoihin, mutta niissäkin pysyn kohtuudessa.

Mutta palatakseni jutun alkuperäiseen aiheeseen: ihan kiva joskus lukea tällaisiakin ”uutisia”. Ei aina vaan jotain masentavia sotia ja koulusurmia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.