On tämäkin taiteilua

Hohhoijaa, atooppiseen ihoon kun yhdistää mikroneulauksen, niin ei ole ihan helppoa. Nyt on kulunut pari viikkoa siitä, kun rollailin kasvot ja kädet 1,0 mm neuloilla. Suunnitelmanani oli, että kuukauden päästä taas vastaava rollaus ja sitten siinä välissä kerran, pari viikossa rollailen 0,25 mm neuloilla ja imeyttelen voiteita ihoon. Samalla lyhyillä neuloilla rollatessa ihokin ”parkkiintuisi” eli tottuisi rollaukseen ja rollaus kenties alkaisi tuntua helpommalta ja sattua vähemmän. Ja tietysti iho paksuuntuisi, sehän se taustalla syynä on siihen, että rollaus on helpompaa. Vaan miten tässä on käynyt:

Pari päivää rollauksesta iski histamiinireaktio käsiin, kaulaan ja dekolteehen. Iho punaisilla pienen pienillä paukamilla ja kutisi silmittömästi. Tilanne ei onneksi ollut ihan niin paha kuin edellisellä kerralla rollatessa, mutta ihan riittävän ikävä kuitenkin. Naamassa onneksi oli vain muutama patti lähinnä otsan seudulla, eikä kutinaa. Sinnittelin kutinan kanssa vielä päivän, pari ja yritin olla raapimatta. Sitten luovutin ja otin antihistamiinia, joka auttoikin kutinaan. Punoitus ja patit kyllä ihossa olivat ja pysyivät, mutta raapiminen väheni radikaalisti.

Olin huolissani siitä, miten antihistamiini vaikuttaisi ihon paranemisreaktioon, siis siihen pieneen tulehdukseen, joka ihoon rollaamalla tarkoituksella aikaansaatiin, ja jonka tuloksena ihoon pitäisi syntyä uutta kollageenia. Sen vuoksi en uskaltanut syödä antihistamiinia riittävästi, vaan pihistelin sen kanssa niin, että otin sitä vain joka toinen päivä. Nyt rollauksesta on kulunut tasan kaksi viikkoa ja kasvoissani ei ole enää patteja, mutta sen sijaan atopialäikkä. Tulikohan se rollauksen ja histamiinireaktion seurauksena? Käsissäni on sama tilanne: ennen rollausta niissä oli vain pieni itsepäinen atopialäikkä toisessa kädessä; nyt on molemmissa käsissä isot läikät ja käsien iho kuiva ja ryppyinen. Kuivuus ja ryppyisyys voivat mennä ihan vaan rollauksen piikkiin, siitä en ole huolissani, mutta nuo viheliäiset läikät, jotka eivät tahdo kortisonillakaan kadota, ne huolettavat enemmän 😦

Onkohan minulla nyt edessä kierre, jossa alkuun ihoni on ihan käyvässä kunnossa, sitten rollaan, saan histamiinireaktion, iho kuivuu ja kutiaa silmittömästi, syön antihistamiinia ja läträän naamaani ja käsiini kortisonia (aiheuttaen ties mitä hallaa tulehdusreaktion luonnolliselle paranemiselle, joka siis olisi se toivottava juttu rollauksen jälkeen), saan ihon kohtuulliseen kuntoon, kun rollauksesta on kulunut noin kuukausi. Ja sitten rollaan taas ja koko homma alkaa alusta. Jei. Ei kuulosta houkuttelevalta.

Jälleen kerran (jos muistatte viime talvisia juttujani) kuviota sotkee vielä lisäksi se, että otin pitkästä aikaa taas rollauksen yhteydessä käyttöön A-vitamiinivoiteen (aika lempeän version tosin, retinyl palmitatea sisältävän, ei retinolia), mikä sitten omalta osaltaan voi aiheuttaa ihon kuivumista ja hilseilyä, ja nyt en voi olla ihan satavarma siitä, mikä oire liittyy mihinkäkin. Niin! Ja rollaus itsekin voi aiheuttaa ihon kuivumista ja hilseilyä 😀 Mutta atopia tässä siis sotkee pahimmin, kun pelkään tosissaan, että ihoni menee samaan kuntoon kuin viime talvena ja sen vuoksi sitten vähän hysteerisesti hoidan sitä ehkä turhankin hätäisesti mm. kortisonilla.

Itse aiheutettu soppahan tämä on tietysti 🙂 Atopialle tosin en voi mitään, mutta rollatahan ei olis pakko, eikä käyttää mitään A-vitamiinivoiteita. Vaan minä kun uskon vakaasti niiden molempien voimaan ihon uudistajana, joten en niitä aio jättää. Eli kai minun nyt vaan on sitten otettava selvää siitä, mitä kortisoni ja antihistamiinit oikein ihossani saavat aikaan ja kuinka huono idea niiden ja rollauksen yhdistelmä on. Ei lukijoissani sattuisi olemaan ketään vaikkapa lääkäriä, joka tietäisi tästä enemmän? Sen verran tiedän, että kortisoni hillitsee jollakin mekanismilla ihon turhan nopeaa uudistumista, mutta mikä tämä mekanismi on? Ja jos siis ihossa on mikrokokoisia vaurioita kollageenikerroksessa, niin mitä kortisoni niille tekee vai tekeekö mitään? Entä antihistamiini? Vaikuttaako se mitenkään ihon tulehdusreaktion paranemisnopeuteen?

Jos tietäisin, että antihistamiini ei vaikuta rollaukseen mitenkään, nappaisin sitä jo ennen rollausta, sitenhän se parhaiten tehoaa allergiaoireisiinkin. Hyvässä lykyssä voisin säästyä kokonaan histamiinireaktiolta ja sitä kautta kortisoninkin käytöltä. Hmm.

Niin, jos joku ei tiedä mikä on histamiinireaktio: Tiedätkö millainen on nokkosrokko? Punaisia kohollaan olevia laikkuja iholla, yleensä mukana sietämätön kutina. Histamiinireaktio voi olla vähän lievempikin, pientä ryyhelmää iholla tai ihan vaan yksittäisiä patteja tai punaisia laikkuja. Histamiinireaktioon voi liittyä muitakin oireita, hengitysteiden turvotusta jne. Jos kuvasin histamiinireaktion jotenkin väärin tai käytän termiä väärin, niin korjailkaa 🙂 Näin olen asian itse käsittänyt, mutta nyt kun yritin etsiä asialle vahvistusta, niin yhtään mistään en onnistunut löytämään fiksua lähdettä, jossa olisi määritelty histamiinireaktio. Selvyyden vuoksi pitää muuten sanoa, että ei minulle siis nokkosrokkoa ole rollauksesta onneksi tullut, vaan ihan vaan pysyvää ihon punoitusta, kuumotusta, patteja ja kutinaa. Mutta periaatteessa se on aika lailla sama juttu kuin nokkosrokossa, nokkosrokko vaan yleensä menee ohi muutamassa tunnissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.