Ääni paljastaa iän

Oletteko huomanneet? Mihin katoaa naisten lauluääni, kun viisikymppiä ja yli alkaa tulla mittariin? Tiedän ympäristössäni ainakin kaksi naista, joilla ääni on selvästi iän myötä käheytynyt ja lauluääni tosiaan heikentynyt. Mitä ihmettä? Miksi näin käy?

Olen lukenut asiasta niinkin arvovaltaisesta lähteestä kuin DailyMail, joten voitte itse arvioida kuinka paljon luotatte tämän juttuni lähteisiin. En kyllä sitten malttanut olla kaivelematta asiaa vähän enemmänkin, joten on näissä jutuissa ehkä kuitenkin vähän enemmän luotettavuutta 🙂 Kovin perusteellista hakua en jaksanut tehdä tieteelliselle puolelle, mutta sen verran kuitenkin, että totesin että asiaa on tutkittu.

Mitä äänelle tapahtuu?

Mitä siis oikein tapahtuu äänemme kanssa, kun vanhenemme? Kaikkihan tiedämme, että ääni muuttuu puberteetissa. Pojilta katoaa enkelimäinen lauluääni (jos sellaista on koskaan ollutkaan 🙂 ja tytöilläkin ääni muuttuu matalammaksi. Hormonit siis tekevät tehtävänsä (vrt. kastraattilaulajat). Aikuistuessa ja iän lisääntyessä ääni edelleen ”kypsyy”, monilla laulajilla ihan vain positiivisesti. Äänen sävy muuttuu hiljalleen. Mutta joskus viidenkympin jälkeen alkaa äänessä ehkä huomata pientä säröilyä ja käheyttä, kurkku voi tuntua kuivalta, kurkussa on paksua limaa ja on ehkä tarvista rykiä säännöllisesti. Mitä pidemmälle aika kuluu, sitä enemmän muutoksia tulee. 65 ikävuoden tietämillä äänen sävelkorkeus naisilla laskee, miehillä puolestaan sävelkorkeus nousee. Keuhkojen kapasiteetti 80-vuotiaalla on enää puolet siitä, mitä se oli parikymppisenä, ja se omalta osaltaan vaikuttaa siihen, että ääni voi muuttua hiljaisemmaksi ja sen kantavuus ja voima laskea. Ikä lisää myös äänen vibratoa. (Erkki Vilkman, HUS; Uusi-Suomi; WebMD; Schneider et al., 2004) Tupakointi vielä pahentaa ongelmaa.

Miksi sitten näin käy? Kosteudella on äänelle suuri merkitys. Limakalvot äänihuulissa iän myötä kuivuvat ja limarauhaset vähenevät, myös äänijänteen kollageeni tihenee. Muitakin fysiologisia muutoksia tapahtuu. Kuvia löytyy vaikkapa täältä. Muun muassa kurkunpäämme laskee alemmas ja tämän seurauksena ääni madaltuu. Ääneen vaikuttaa myös se, mitä syömme, alkoholin käyttö, stressi ja paino. Ja hormonit… se pahin ikääntyvän naisen vitsaus. Kyllä hormonit ovat ikääntyvälle miehellekin välillä aika hankala kaveri, mutta naisilla jopa kuukautisetkin vaikuttavat ääneen (en ole kyllä itse huomannut, pitääpä seurailla!). Kuukautisia ennen ja niiden aikaan progesteronin määrä elimistössä on niin suuri, että ääni madaltuu jopa niin paljon, että joidenkin laulajien on pakko pitää taukoa laulamisessa tiettyyn aikaan kuukautiskierrosta. Eh. Kerrankin hyvä syy olla pois töistä ennen kuukautisia. Olis hauska kuulla jonkun lauluihmisen kommentti tähän – onko omakohtaisia kokemuksia?

Kaikkien kehon limakalvojen kosteuteen (myös siis äänihuulten) vaikuttaa estrogeeni, jonka määrä naisilla menopaussissa laskee roimasti. Tälle on nimikin: menopausal voice syndrome (menopaussiin liittyvä äänisyndrooma? oma suomennokseni). Jos aihe kiinnostaa enemmänkin, niin tuolla termillä löytyy aika paljon luettavaa netin syövereistä! Ääniongelmista ei taida kauheasti tulla valiteltua, kun lääkärin kanssa keskustellaan vaihdevuosiongelmista? Ehkä kannattaisi. Limakalvojen kuivuminen saa aikaan sen, että puhuminen on raskaampaa, koska kuivat limakalvot eivät värise (= tuota ääntä) yhtä helposti. Puhetyöläiselle siis vaihdevuodet saattavat tuottaa aika ikäviä ylläreitä, kun ääni ei tahdo kestää koko työviikkoa. Laulajien kohdalla on tietoakin siitä, että menopaussi vaikuttaa negatiivisesti ääneen.

Voiko asialle tehdä  mitään?

Limakalvojen kuivumiseen auttaa jonkun verran ilman kosteutus ja riittävä nesteen saanti. Hormoneilla voidaan tähänkin ehkä vaikuttaa. ”Oikea määrä” estrogeeniä, testosteronia ja  progesteronia kehossamme voisi pitää limakalvot pidempään hyvässä kunnossa ja sitä kautta äänenkin pidempään työkunnossa. Hormonikorvaushoito pelottaa kuitenkin monia, minuakin. Ehkä turhaan, ehkä ei. Täytynee sitäkin asiaa hiljalleen alkaa perusteellisemmin tutkia, kun asia muuttuu ajankohtaisemmaksi. Joka tapauksessa hormonikorvaushoidon vaikutuksesta ääneen ei ole vielä riittävästi tietoa olemassa.

Magnesiumi, sinkki ja kalsiumi voisivat myös ehkä jotenkin vaikuttaa positiivisesti ikääntyvään ääneen, mutta mekanismista minulla ei ole tietoa. Hyvä kehon asento edistää äänen kulkemista luonnollisesti. Rykiminen, kuiskailu ja huutaminen kannattaa pitää minimissä – kaikki ne vahingoittavat ääntä. Kovin happopitoiset ruoat ärsyttävät äänihuulia, joten hyvin mausteiset ruoat, valkoviini (vanhojen punaviinien happopitoisuus on pienempi, joten niitä voi juoda), sitruuna ja keitetyt tomaatit pitäisi jättää vähemmälle, samoin iltasyöminen. Tumma suklaa on ok, mutta maitosuklaa ei (nyyh). Hampaiden hyvä kunto sekin vaikuttaa ääneen – ainakin puuttuvat hampaat vaikuttavat siihen, miltä äänemme kuulostaa. Liikunta tekee hyvää niin äänelle kuin koko keholle. Hengitysharjoitukset ovat hyväksi, että osaa tuottaa ääntä oikein, samoin skaalojen laulaminen ja ääneen lukeminen (harjoituksena).

Äänihuuliin voi myös injektoida kollageenia tai rasvaa, mutta tämän teho on ilmeisesti vähän kyseenalaista, koska ääneen vaikuttavat niin monet eri tekijät, ei yksinomaan äänihuulten muoto tai koko. Sitäpaitsi tämän hoidon tulokset ovat yleensä vain väliaikaisia, koska injektoitu rasva tai kollageeni imeytyvät takaisin elimistöön. Viikko tai kaksi lepoa äänelle silloin, kun esimerkiksi työnteko on mahdotonta, on toki hyväksi, mutta se ei poista ongelman syytä, ainoastaan lievittää tilannetta. Ääniterapiassa voidaan korjata äänenkäytön virheitä, jos sellaiset osaltaan aiheuttavat ääneen ongelmaa. Mutta ikääntyvää ääntä ei korjata terapialla 😦

Jos törmäätte ikääntyvään ääneen liittyvään tietoon, niin jakakaa pliis täällä! Aihe on tosi kiinnostava. Tämä yllä oleva selitykseni äänen muutoksista oli aika yksinkertainen, sillä paljon muutakin äänellemme ja sitä tuottaville elimille tapahtuu iän myötä. Mutta jos siis itselläsi on haaveena pysyä ikuisesti nuorena tai edes näyttää ja kuulostaa siltä, niin pidähän huolta myös äänestäsi! Tai vaikkei olisi sellaisiakaan haaveita, niin ääni on monille meille tärkeä työväline (minullekin). Olisi mukava pitää oma työinstrumentti hyvässä kunnossa ja pystyä laulamaankin vielä parinkymmenen vuoden päästä tai myöhemminkin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.