Minkä ikäisenä kasvojumppaa ja minkä verran?

Olen tätä aihetta sivunnut aina silloin tällöin, mutta en ole tainnut kokonaista postausta omistaa asialle. Aihe on kuitenkin tärkeä – liikaa ei pidä jumpata, mutta toisaalta pitäisi kuitenkin jumpata riittävästi, ja ikä vaikuttaa siihen, mikä määrä jumppaa on hyvä.

Ilmeisesti näyttelijät ja filmitähdet aloittavat kasvojumpan jo lapsukaisina (ne jotka siis aloittavat), ainakin Senta Maria Runge kertoo kirjassaan, että hänellä oli lapsinäyttelijöitäkin asiakkaina. En tiedä kuinka muodissa kasvojumppa enää Hollywoodissa tosin on. Voisi kuitenkin kuvitella että edelleen näyttelijöistä löytyy kasvojumpan harrastajia, näyttelijöille kun kasvojen ilmeikkyys ja liikkuvuus ovat tärkeä asia, ja leikellyt ja botoxoidut kasvot menettävät kuitenkin ison osan tästä. Itsekin olen kouhkannut täällä Sigourney Weaveristä ja siitä, kuinka viehättävä hän edelleenkin on ilman botoxia ja plastiikkakirurgiaa. Olisko syynä kasvojumppa, mene tiedä.

Toisin sanoen, kasvojumpan voi aloittaa ihan vaikka kuinka nuorena, ihan niin kuin minkä tahansa muunkin liikunnan. Toinen asia on sitten se, paljonko pitäisi jumpata. Aika lailla kaikissa paremmissa ohjelmissa esitetään, että kasvojumppaaminen kannattaa joka tapauksessa, iästä huolimatta, aloittaa muutaman kuukauden tehokuurilla, jolloin lisätään lihaksiin voimaa ja luodaan pohjaa jatkolle ja samalla opetellaan kasvojumppa osaksi arkirutiinia. Tehokuurin mitaksi suositellaan 3-5 kuukautta, vähän jumpasta riippuen. Tehokuurin aikana jumpataan tiuhaan, aika lailla 5 kertaa viikossa ja joissakin jumpissa jopa suositellaan, että jumppa tehdään kaksi kertaa päivässä. En kyllä tätä tehokuuria suosittelisi ennen kuin parikymppiselle – nuorempana voi aloittaa rauhallisemmin, koska lihakset vaan ovat niin paljon paremmassa kunnossa lähtökohtaisesti.

Mutta tehokuuri siis alkuun on hyvä idea, vaan entäpä sitten, millä tahdilla jatketaan jumppaamista? Oikeastaan kukaa muu kuin Carolyn ei ole minusta antanut tähän selkeitä ohjeita, joskin aiheesta on keskusteltu paljonkin vaikkapa FlexEffectin foorumeilla. Syykin on tietysti aika selvä: olemme yksilöitä  ja siksi jumpan tarvekin vaihtelee. Joka tapauksessa tärkeintä on se, että jumppaa säännöllisesti ja jatkaa ja jatkaa ja jatkaa ja … 🙂 Eli siis ottaa tosiaan jumpan osaksi arkirutiineitaan sillä ajatuksella, että se tulee myös siellä pysymään koko lopun ikääsi. Tästä kun lähdetään, niin ei ole iso haitta, jos jonakin viikkoja jumppakertoja on kaksi ja jonain toisena viisi. Pitkällä aikavälillä määrä tasaantuu.

Carolyn tosiaan antaa sitten ihan konkreettisiakin ikään perustuvia viikottaisia suositusjumppamääriä. Minusta ne ovat ihan kiva lähtökohta, jota voi itse fiksata siihen suuntaan, miten paljon jumppaa arvelee tarvitsevansa. Liikaa ei tarvitse jumpata, mutta ei sekään kivaa ole, jos tuloksia ei tule sen vuoksi, että jumppaa liian vähän. Hän ohjeistaa, että ekan kolmen kuukauden aikana kannattaisi tehdä jumppa kerran päivässä, kolmesta viiteen kertaa viikossa, ja tämän jälkeen voidaan halutessa lisätä mukaan lisäliikkeitä. Joka päivä (ts. seitsemän kertaa viikossa) ei ole hyvä jumpata, sillä lihasten pitää saada levätä välillä.

Ekan kolmen kuukauden jälkeen voi sitten jumpparytmiä muuttaa seuraavasti:

 • alle 32 vuotiaat jumppaavat 2-3 kertaa viikossa
 • 32-42-vuotiaat 3 kertaa viikossa ja
 • yli 42-vuotiaat (koskee siis minuakin) 3-5 kertaa viikossa.

Eli nuoremmille riittää vähempi jumppa kuin ikääntyneemmille. Ei mikään yllätys, eihän 🙂

Jumppakerrat pitäisi sovitella mielellään niin, että ne jakautuvat tasaisesti viikon aikana. Itse olen pyrkinyt siihen, että jumppaan vähintään joka toinen päivä – silloin jumppakerroiksi tulee 3-4 kertaa viikossa ja lepopäiviä on sopivasti aina välissä. Kun sitten aina välillä jumppaankin perättäisinä päivinä useamman päivän putkeen ja pidän yhden päivän tauon, efektiivisesti jumppakerroiksi tulee tuo 3-5 kertaa viikossa.

Sitten jos (kun?) joskus päästään siihen ihanaan tilanteeseen, että kasvot näyttävät juurikin mieleisiltä, niin jumpassa voidaan siirtyä ylläpitovaiheeseen ja viikottaisia jumppakertoja voi vähentää (ehkä pariin kertaan viikossa???). Esimerkiksi Agelessin Louise Annette sanoo jumppaavansa tosi harvakseltaan, kun on tosiaan ylläpitovaiheessa. Minulla siihen vielä on reippaasti matkaa, huoh, jos edes koskaan siihen pääsenkään. Miksi oi miksi en aloittanut jumppaa edes 35-vuotiaana sen sijaan että olin jo neljänkymmenen…

2 ajatusta artikkelista “Minkä ikäisenä kasvojumppaa ja minkä verran?

 1. Ingrid

  Hei! Koskaan ei ole kuitenkaan liian myöhäistä!!?! Aloitin eilen Mimilift -videolla, se oli aika helppo seurata ja selkeä. Ihan ok, tein sekä jumppa että rentoutusosiot ja yhteensä veivät noin 40 min, eli liikaa sinänsä. Luulen että opittuani liikkeet voin tehdä sen vähän vauhdikkaammin. Tänään tuli postissa Benzin 5 minute facelift ja Catherine Pez. Kokeilen seuraavaksi tuon 5 minute faceliftin! Pezin lupaa ohjelmansa kestoksi 5 minuuttia, btw 🙂

  Vastaa
 2. Minx

  Minä ainakin haluan uskoa, että koskaan ei ole liian myöhäistä 🙂 Ja kun katsoo ennen ja jälkeen -kuvia, niin aika hienoja tuloksia varttuneemmat jumppaajat ovat saaneet aikaan.

  5 minuuttia päivässä jumppaa on kyllä ihan unelma 😀 Samaa lupasi Ageless aikoinaan, katsotaan nyt mitä uusi versio sanoo, kun se viimein tulee markkinoille.

  Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.