Nukkukaa riittävästi, hyvät ihmiset!

Huomasiko kukaan aikoinaan Hesarin uutista unen merkityksestä ulkonäölle? British Medical Journalissa julkaistiin viime vuoden loppupuolella artikkeli, jossa ruotsalaiset tutkijat kertovat tekemästään tutkimuksesta. Tässä tutkimuksessa oli mukana yli kaksikymmentä 18-31-vuotiasta koehenkilöä, joita kuvattiin yöunien jälkeen. Vertailun vuoksi kuvat otettiin jokaisesta sekä kahdeksan tunnin yöunen jälkeen että valvotun yön jälkeen. Kuvausolosuhteet pyrittiin saamaan mahdollisimman samanlaisiksi ja alkoholin käyttö kuvausta edeltävänä päivänä kiellettiin. Ja kuinkas sitten kävikään: 65 vapaaehtoista arvioi kummassa kuvassa koehenkilö näytti viehkommalta ja terveemmältä, ja niinpä vain normaalien yöunien jälkeen otetut kuvat säännön mukaan veivät voiton.

Ei mikään ylläritulos, eihän? Varmaan meillä jokaisella on ollut takana syystä tai toisesta valvottuja öitä ja peilikuva on sitten ollut sen mukainen. Olen itsekin tainnut täällä blogissa joskus kirjoittaa, kuinka stressaavan työputken ja liian vähien unien jälkeen minua on peilistä tuijottanut vanha akka.

Mutta vaikkei tulos ylläri olekaan, niin se on aika hyvä muistutus siitä, että ihan ihan oikeasti, nukkuminen on Hyvä Asia ja siihen kannattaa panostaa. Nukkuminen on siis hyväksi ulkonäölle, se on hyväksi laihtumiselle (ainakin unen puute lihottaa), unen aikana lihakset kasvavat (aktiiviliikkujat huom), pääkoppa selkiää nukkumalla, jopa monet murheetkin pienenevät huomattavasti ihan vaan sillä, että yksinkertaisesti nukkuu riittävästi. Vanha sananlasku siitä, että nuori mies kun nukkuu, niin se on kuin laittaisi rahaa pankkiin, on monella tavalla ihan totta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.