”Kasvojumppaa voi tehdä ihan kesälomalla laiturin nokassa istuessa”

..sanoo Marja Putkisto taannoisessa haastattelussaan.  Samassa haastattelussa hän pahoittelee sitä, että ihmiset nykyään istuvat niin paljon tietokoneella, sillä

”Uskallan sanoa, että tietokonetyö on liikkeen kannalta ihmistä rumentavinta ja vanhentavinta. Kun ihminen istuu päivän tietokoneen edessä, hänen silmänsä on rajattu kaksiulotteiseen maailmaan luonnollisen kolmiulotteisuuden sijasta. Silmien liikettä seuraa koko keho, joten se vaikuttaa koko asentoon.”

”Kasvot asuvat ihmisen aivoissa ja ovat ihmisen näyttöpääteruutu. Se miten ihminen ajattelee, näkyy kasvoista.”

Huh, minäkin istun aamusta iltaan tietokoneen ääressä… Saattaa hyvinkin pitää paikkansa tuo Marja Putkiston raflaava väite. En voi mitenkään uskoa, että tietsikalla istuminen olisi erityisen terveellistä missään tapauksessa 🙂 Koskapa tuntitolkulla paikallaan istuminen ja käytännössä samaan pisteeseen tuijottaminen olisi.

Putkiston kasvojumppakirjan uusi versio ”Method Putkisto 3D Luonnollinen kasvoklinikka” ilmestyi viime vuonna ja tässä yhteydessä Putkistoa haastateltiin siellä sun täällä. Mm. Voicen sivuilta löytyy videona Putkiston haastattelu. Oli aika kiva töllistellä hänen kasvojaan ja pohtia minkä ikäiseltä hän näyttää eli miten kasvojumppa on tehonnut 🙂 Video on nähtävästi vuodelta 2009 eli Marja Putkisto on siinä aika tarkkaan 50-vuotias. Videossa oli toki muutenkin paljon kiinnostavaa asiaa, suosittelen katsomaan.

Löysin Ylen sivuilta Marja Putkistosta pari vuotta vanhan kuvan eli vuodelta 2007, 48-vuotiaana siis. En olisi kyllä itse yhtään pahoillani, jos kuuden vuoden päästä olisin näin hyvin säilynyt 😀

Tuo Putkiston uusi kirja kyllä tuntuu kovin kiinnostavalta, mutta minun on pakko vähän rajoittaa näitä kasvojumppaostoksiani 🙂 Jossain vaiheessa varmaan raaskin kirjan ostaa hyllyyni tai saan sen muuten käsiini, mutta siihen asti pitää tyytyä niihin rippusiin, mitä on eri haastatteluissa tarjolla. Alla muutamia löytöjäni yhdestä Marja Putkiston haastattelusta. Ohjeet ovat minusta hyvin ”putkistomaisia” siinä mielessä, että vaikka niissä käytetäänkin vastusta, ne ovat silti hyvin lempeitä ja ennemminkin venyttäviä liikkeitä kuin varsinaisesti lihakseen voimaa tuovia. Mutta voin silti uskoa, että ne tehoavat. Varsinkin tuon ekan alla olevan poskirentoutuksen voisin ottaa omaan ohjelmaani mukaan – tykkään siitä, millainen olo kasvoissani on tuon liikkeen jälkeen.

Poskijumppaa

Roikkuviin poskiin auttaa ”The Centre Triangle Lift” (en uskalla edes yrittää suomentaa liikkeiden nimiä, koska suomennokset saattaisivat poiketa ihan täysin Putkiston omista suomenkielisistä nimistä), joka venyttää ja voimistaa poskilihaksia:

Aseta sormenpäät poskipäille, muutama sentti ohimoista ”sisäänpäin” ja käännä leuka kohti rintaa. Käytä sormiasi nostaaksesi poskilihaksia ylös poskipäiden yli ja hengitä ulos. Venytä poskilihaksia avaamalla suusi hitaasti. Jatka suun avaamista ja sulkemista 5-10 kertaa. Saatat yllättyä siitä, kuinka tiukat lihakset ovat, venytys saattaa tuntua kaulassa asti.

Kaulajumppaa

Putkiston mukaan kaulan löysä iho viittaa siihen, että päätä ja leukaa ei osata pitää rentoutuneessa asennossa ja kaulan lihakset ovat tiukalla. Kaulan lihasten tiukkuus saa aikaan sen, että kaulan takaosalla ei ole hyvää tukea ja siitä taas seuraa roikkuva iho.

Nosta leukaa ja aseta molemmat kätesi kurkun yläosaan. Nosta sitten leukaasi, mutta älä käännä päätä taaksepäin. Työnnä leukaa eteenpäin niin, että tunnet venytystä.

Kaksoisleuka

Putkisto toteaa, että ensiapu kaksoisleukaan on yksinkertaisesti painon pudotus. Usein kaksoisleuka on yksinkertaisesti rasvaa. Toisaalta kasvojen alaosan muotoon vaikuttavat myös mahdollisesti puuttuvat hampaat ja sen vuoksi kannattaa hampaisiinsa satsata – se näkyy ulospäinkin.

Istu suorassa, käännä päätä taakse ja tuijota kattoon. Laita alahuulesi ylähuulen päälle niin pitkälle kuin mahdollista ja laske hitaasti viiteen. Rentoudu ja laske pää alas normaaliin asentoon. Toista viisi kertaa. Tee tämä liike kahdesti päivässä.

Pussit silmien alla

Silmäpussit johtuvat pääasiassa alueelle kertyneestä nesteestä. Tähän Putkisto tarjoaa seuraavaa:

Aseta sormenpäät kulmakarvojen alle ja nosta keveästi silmäluomia. Paina samalla yläluomia alaspäin pitäen sormenpäitäsi paikallaan ja laske viiteen. Rentouta. Toista kahdesti. Laita sitten sormenpääsi silmien ulkonurkkiin ja nosta sormilla ylös samalla kun suljet silmäsi. Toista kolme kertaa.

Otsa

Paina molemmilla etusormillasi otsaasi silmien yläpuolelta. Nosta sitten niitä vasten kulmakarvoillasi. Anna vastusta sormenpäillä. Toista 8-10 kertaa, lepää ja toista vielä 5 kertaa.

Putkistolle tunnustusta

Harper’s Bazaar -lehti muuten valitsi Marja Putkiston tänä vuonna Ison-Britannian kuuden parhaan kehonhallinnan asiantuntijan joukkoon. Hieno tunnustus Putkiston pitkäaikaiselle työlle!

Ja vielä lisää kasvokouluasiaa

Kurkistakaapa myös tämä Kauneuden ja Terveyden artikkeli Marja Putkistosta! Tai tuolta löytyy oikeastaan kolme eri artikkelia. Ekassa on juttua yleensä Method Putkistosta ja sitten kahdessa seuraavassa kasvokouluasiaa. Sieltä löytyy lisää kasvojumppaliikkeitäkin niiden lisäksi, mitä olen tässä esitellyt. Hmm,  ja nuo artikkelit saattaa saada jopa printattua, jos haluaa jumppaliikkeet talteen. En nyt pääse kokeilemaan printtausta tosin itse, mutta voisin testata sitä vähän säällisempään kellonaikaan.

4 ajatusta artikkelista “”Kasvojumppaa voi tehdä ihan kesälomalla laiturin nokassa istuessa”

 1. Iiris

  Olipa hauska sattuma, että kirjoitit Putkistosta juuri, kun olin ajatellut, että täytyy pitkästä aikaa tehdä noita liikkeitä. Voi kunpa edes nyt näyttäisin yhtä hyvältä kuin Marja Putkisto neljä vuotta vanhempana…
  Method Putkiston kautta n.vuosi sitten ylipäänsä kiinnostuin kasvojumppa-aiheista. Kirja minulla oli vain lainassa, mutta dvd:n tilasin itselleni. Juttu jäi vähitellen viime keväänä, kun siirryin vähän aggressiivisempiin menetelmiin. Älyttömän rentouttavaa touhua tuo on. Ihon hehkua ja kauniita poskipäitä menetelmä myös tuo. Kuten liikunnassa yleensäkin, välillä on kiva harjoitella täysillä ja silti sitä tarvitsee myös ”kehonhuoltoa” eli rauhallisempaa liikuntaa. Pilates teki viime talvena minulle ihan salakavalasti vyötärön ja kohotti povea, mitä en edes kuntosaliharjoittelulla ollut saanut aikaiseksi. Kasvojumpassa varmasti on sama juttu.
  Eli kaivanpa dvd:n esiin.

  Vastaa
 2. Minx

  Eli onko sulla nimenomaan Putkiston uudempi jumppa, se 3D? Olisi kiva kuulla muistuttaako se kuinka paljon esim. CFF:n liikkeitä…? Joitakin 3DKasvoklinikan liikkeitä (myös tuossa yllä olevat) kun olen katsonut, niin on itseasiassa tullut juuri CFF vähän mieleen vähän vesitettynä versiona 😛 Minulle on myös jotenkin tullut sellainen mielikuva, että 3DKasvoklinikka olisi ehkä tehokkaampi kuin jumpan vanhempi versio, mutta edelleenkin se on lempeämpää ja sisältää ennemmin venyttelyä kuin vastuksen käyttöä jumpassa.

  Vastaa
 3. Iiris

  Joskus jo vastasun kysymyksiisi, mutta vastaus karkasi jonnekin tyhjään. Eli uusiksi: kyllä, minulla on nimenomaan se uusin 3d-kasvoklinikka dvd. Ilman kirjaan tutustumista sillä ei oikein vauhtiin pääse. Kirjassa sitä paitsi on monta hyvää liikettä, joita dvd:ssä ei ole. En osaa oikein rinnastaa tätä CFF:ään. Kyllä CFF on jumppaa, tässä on ehkä joitakin jumppamaisia liikkeitä, mutta ei kovin paljoa. Silti tehoa on! Ehkä esim. Tanaka-hieronta, jota Youtubesta olen katsonut, joiltakin osin tuo mieleen Putkiston juttuja.

  Mutta hyvä kun muistutit Putkistosta ja älysin ottaa sen taas ohjelmistoon. Yhdessä CFF:n kanssa nimittäin siitä on tullut kohdallani oikein toimiva systeemi. Ikäänkuin 3d-kasvoklinikka toi sen puuttuvan osan, jota naamani selvästi tarvitsi CFF:n lisäksi. Eli nykyisin pyrin (en aina onnistu) tekemään CFF:n viidesti viikossa, pari kertaa teen päälle Putkiston dvd:n ohjelman ja muistaessani silloin tällöin muina päivinä niitä ihanimman tuntuisia 3d-liikkeitä. Hassu juttu, mutta hamsterinpussit ei niin hyökkää naamasta esiin. Jospa minun tapauksessani kasvolihasten kireyden hoitaminen ja lihasten ”hermotus” (josta Putkisto puhuu) ja lymfakierron vilkastuminen on se juttu, johon CFF ei yksin pysty vastaamaan.

  Vastaa
 4. Minx

  Oi, nyt kyllä sait minut koukutettua Putkiston jumpan ostamiseen 😀 Minulla on kasvoissani päämurheena nuo hamsterinpussit, jotka kuitenkin ovat jo parantuneetkin kovasti, joten uskon ja toivon että jumppaamalla ne ajan kanssa häviävät kokonaan. Mutta sitten toinen murheenkryyni on tuossa poskipäiden yläpuolella olevat nestepussit, jotka eivät häviä mihinkään yhtään millään. Ne ovat paikoillaan jumpan jälkeen ja jopa lymfahieronnankin jälkeen. Ehkä vuosien mittaan niihinkin auttaisi jumppa, mutta siitä minulla ei oikein ole tietoa. Täytynee kysellä guruilta. En edes tajunnut, että ne ovat nestettä ennen kuin sain ne erinäisillä vippaskonsteilla väliaikaisesti pois.

  Mutta jotain niille siis pitäisi keksiä, mutta mitä kummaa… Voisin tietysti Putkistoa testata, jos se kerran sinusta muistuttaa jonkun verran Tanakaa. Joka tapauksessa kuulostaa tosi houkuttelevalta 😀

  Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.