Mutta kun näytän niin kamalalta!

Eli: Iik, kasvojumppa on saanut minut näyttämään ihan kamalalta, mitä nyt teen?!?

No, okei. En siis omista kasvoistani näin onneksi ajattele, vaan Carolynin moitteista huolimatta olen ihan tyytyväinen jumppaamisen lopputulokseen. Mutta kun lukee kasvojumppajuttuja foorumeilta, niin aika yleinen kommentti on, että jumppa on saanut aikaan jotain ikävää. Mistä tämä ilmiö sitten johtuu ja mitä sille voi tehdä?

Miksi?

Aika usein saa myös lukea, kuinka jonkun kasvot ovat niin ”gaunt” – eli posket lommollaan ja muutenkin vähän ankea ja väsynyt ilme kasvoilla. Tämä johtuu usein siitä, että on niin innoissaan jumppaamisesta, että jumppaa  monta kertaa päivässä, päivästä toiseen, ja unohtaa että kasvot siinä missä muutkin lihakset kaipaavat välillä lepoa.

Umpi-innokkaalla jumppaamisella, jolla pyrkii eroon jostain tietystä ongelmasta (eli spot trainingilla), voi myös aikaansaada uusia ongelmia. Vastikään luin kuinka eräs epätoivoinen 11-ryppyihin (eli niihin kulmakarvojen välisiin pystyryppyihin)  ja muuten vaan otsansa ilmeeseen kyllästynyt oli jumpannut ja jumpannut ja kokeillut vaikka mitä konsteja ja naama eikun meni vaan hullumman näköiseksi. Joku sitten keksi kysyä, että onko sulla semmoinen neandertalilainen tai Klingon-ilme … Ja heti soitti kelloa, tutulta kuulemma kuulosti. Klingon-lady oli epätoivoissaan jumpannut otsalihaksensa turhankin vahvoiksi. Lisäksi hän ilmeisesti näki huomattavan huolestuttavia unia, koska aamulla aina heräsi otsa kurtussa.

Elämäntavatkin mokomat vaikuttavat kasvoihin. Jos viettää villiä elämäää, nukkuu vähän, juo paljon, polttaa tupakkaa ja syö huolettomasti, niin missäpä muualla tulokset näkyvät kuin kasvoissa. Kasvojumppaaminen ei tähän paljoa auta. Tai oletko kenties lihonut tai laihtunut? Kasvoissa sekin näkyy.

No mikä auttaa?

Villiä elämää voi aina rauhoittaa, nukkua enemmän, syödä paremmin, juoda enemmän vettä… Kannattaa miettiä syökö monipuolisesti ja saako riittävästi proteiinia. Vaikka kasvolihakset ovatkin pienet, myös ne tarvitsevat proteiinia kasvaakseen.

Yleensä kuitenkin kun innokkaalla kasvojumppaajalla tulee sellainen tunne, että kasvojumppa on saanut aikaan enemmän tuhoja kuin hyvää, ensimmäinen mitä suositellaan on yksinkertaisesti LEPO. Lopeta jumppaaminen! Pidä taukoa edes pari päivää ja katso paraneeko tilanne. Jos ei parane, pidä pidempi tauko. Pidä taukoa kaksi viikkoa tai vaikka kaksi kuukautta, kunnes kasvot taas näyttävät mieluisalta. Sitten voit aloittaa jumppaamisen taas varovasti ja vähän makustellen mikä tuntuu hyvältä.

Lepo vaikuttaa kasvoihin kahdella tavalla: Jos olet jumpannut superinnokkaasti, etkä ole antanut lihasten levätä, ne ovat yksinkertaisesti vain levon tarpeessa. Tällöin muutaman päivän tai viikon mittainen lepo yleensä auttavat. Jos taas olet onnistunut jumppaamaan yhtä paikkaa kasvoissasi liian tehokkaasti, niin lepo saa aikaan sen, että tilanne tasoittuu, kyseisen ongelmapaikan lihakset hiljalleen palaavat vanhaan malliinsa. Tähän voi mennä sitten useampi kuukausikin. Voit toki samaan aikaan varovasti jumppailla kasvojesi muita lihaksia.

Itseänikin kurkisti peilistä alkuviikosta niiiiin vanhan ja väsyneen näköinen naisihminen, että oikeasti vähän hirvitti! Hamsterinpussit roikkuivat, poskipäiden yläpäässä oli ankean näköiset pussit ja kulmatkin roikkuivat ikävästi silmien päällä. Tukka tietysti pystyssä. Ei näyttänyt kivalta. Oikeasti mietin mikä minua vaivaa. Pohdin spot trainingiä ja liikaa jumppaamista ja vaikka mitä. Sitten aamutoimien yhteydessä laitoin sormuksia ja koin ahaa-elämyksen: sormukset eivät millään menneet sormiin. Palaset alkoivat loksahdella paikoilleen. Aivan liian vähän unta jo ainakin viikon ajan, suolaista ruokaa edellisenä iltana, liian vähän juotavaa jo pidemmän aikaa … Mitäs muuta kuin turvotusta siis! Nukkuminen ja veden kittaaminen yhdessä saivat sormukset taas mahtumaan sormiin ja kasvotkin näyttämään taas paljon mukavemmilta. Ei se paljosta ole kiinni.

Kasvojumpan lopettaminen sai kasvoni paremman näköisiksi!

Kyllä vain. Aika useinkin saa lukea, kuinka joku kertoo jumpanneensa jonkun aikaa ja muuttuneensa kovin ankean näköiseksi. Sitten hän lopetti kasvojumpan ja kas kummaa, taas näytti omalta itseltään ja sai vielä kohteliaisuuksiakin ulkonäöstään. Mitä tästä siis voi päätellä? Kasvojumppaaminen on huono idea, eikös?

Mutta asian voi tulkita toisellakin tapaa : ) Kasvojumppaaja on kenties jumpannut ahkerasti, lihakset ovat olleet huonossa kunnossa, eivätkä saaneet riittävästi lepoa, siispä kasvot ovat näyttäneet surkeilta. Jumppa lopetetaan, lihakset saavat tarvitsemaansa lepoa, ja kasvot kukoistavat jumpattujen lihaksien ansiosta. Eli todellisuudessa kasvot siis näyttävät paremmilta juuri jumpan ansiosta, eivät jumpan lopettamisen ansiosta.

Siis lepoa lepoa lepoa sopivassa suhteessa jumppaamisen kanssa. Muista että olet naimisissa kasvojumpan kanssa lopun ikääsi! Kyllä sinä ehdit jumpata vielä sen tuhannen kertaa : D Ageless if You Daren Louise Annetella on hyvä filosofia: tärkeämpää on että näytät hyvältä NYT kuin että näytät hyvältä sitten joskus hamassa tulevaisuudessa. Älä siis jumppaa kasvojasi ikävän näköisiksi vaan jumppaile kaikessa rauhassa ja nauti siitä, että jumpan tulokset näkyvät hiljalleen kasvoissasi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.