Apua, kasvojumppa tekee uusia ryppyjä?!

Lukijani kyseli neuvoja siihen, mitä pitäisi tehdä kun tuntuu että kasvojumppa tekee uusia ryppyjä sen sijaan, että vanhat laimenisivat. Ryppyjä on tullut mm. kulmien väliin, kun esim. tietyssä Carolyn’s Facial Fitnessin jumppaliikkeessä kurtistetaan kulmia. Nyt siis lukijaa huolestuttaa, että kannattaako jumppaa sitkeästi jatkaa ja toivoa, että tilanne on ohimenevä, vai mitä oikein pitäisi tehdä. Mausteena tässä on vielä se, että ikää on jo sen verran, että iho ei enää ole yhtä kimmoisa kuin nuorena ja senkin vuoksi tuntuu, että iho vähän venyy ikävästi jumpatessa ja tämä ehkä vielä lisää rypistymisongelmaa. Ajattelin että tämä on sen verran tärkeä kysymys, että vaikka minulla ei siihen olekaan mitään suoraa vastausta, niin laitanpa tähän kuitenkin näkösälle omat pohdintani tilanteesta:

Yleisesti ottaen kasvojumppa sopii ”kaikille”, mutta olen kyllä lukenut tapauksista, joissa kasvojumppaajat kertovat, että heille on tosiaan tullut lisää ryppyjä jumpan aloitettuaan. Carolyn Cleaves (CFF:n tekijä) kertoo, että usein jumpatessa alkuun saattaa tulla uusia ryppyjä näkösälle, mutta kun jatkaa jumppaa, niin rypyt alkavat laimeta. En nyt taas tähän hätään löytänyt CFF:n sivuilta, miten Carolyn selittää tämän ilmiön, mutta tämä siis on yksi mahdollinen selitys lukijani ikävälle rypistymiselle. Toisaalta, on aika vaikea tietää, onko tuo juuri se oikea selitys ja siispä voisi yrittää tehdä vähän salapoliisityötä lisää.

Ajattelisin että tässä tilanteessa jumppaajalla on kolme vaihtoehtoa:

 • Lopettaa kokonaan kasvojumppa ettei tule uusia ”tuhoja” kasvoille
 • Jatkaa jumppaa täydellä teholla ja toivoa että lopputulos olisi kuitenkin hyvä, eli että rypyt olisivat ohimenevä ilmiö
 • Soveltaa jumppaa jotenkin

Jos siis valitsee ekan ja turvallisimman vaihtoehdon eli lopettaa jumppaamisen kokonaan, niin voisi toivoa, että uudet rypyt hiljalleen häviäisivät. Ne nimittäin saattavat olla tulosta esimerkiksi siitä, että on tehnyt liikkeitä vähän väärin. Toisaalta, ne voivat myös johtua siitä, että kasvojumppa ei vaan oikein sovi omalle iholle. Näitä tapauksia aina joskus on, tai ainakin jotkut ihmiset foorumeilla kovasti pitävät meteliä siitä, että kasvojumppa ei heille sopinut. Ja miksipä näin ei olisi, eihän meitä ole samasta muotista valettu, iho voi olla erilainen, lihakset voivat reagoida eri tavalla. Eli on täysin mahdollista, että jumppa vaan ei sovi jollekulle.

Täydellä teholla jumpan jatkaminen on siis toinen vaihtoehto, ja sen lopputuloksesta ei oikein kukaan voi tietää ennen kuin aikaa kuluu. Mutta ehkä en tätä ihan heti suosittelisi, jos selvästi jotain ongelmia jumppaamisessa on.

Kolmantena vaihtoehtona miettisin itse jumpan jonkunasteista soveltamista ja sitä, että itse huolellisesti analysoi ja miettii, mistä ongelmat voisivat aiheutua. Jos esimerkiksi iho on vähän löysä jo, niin on tietysti ymmärrettävää, että jumpassa se liikkuu ja silloin voi tuloksena olla jotain vähän muuta kuin mitä ehkä on tarkoitus. Jotta analyysissä pääsisi vähän eteenpäin, esitän tässä jotain kysymyksiä ja ehdotuksia, joiden pohjalta voi itse yrittää analysoida syitä ja seurauksia ja sen pohjalta voisi yrittää päättää, miten jatkaa tästä eteenpäin:

 • Onko ihon yleinen kunto parantunut jumppaamisen aikana? Eli siis tarkoitan ihon väriä, paksuutta, heleyttä… Jos on, niin jotain hyvää on jumppaaminen saanut aikaan. Jos ihon kunto taas ei ole parantunut, sitten täytyy vähän miettiä. Onko aikaa kulunut riittävästi että tulokset voisivat realistisesti näkyä? Ehkä kuukaudessa voisi tuloksia alkaa tulla.
 • Onko jumppaaminen kokonaisuudessaan tehnyt yleisilmeellesi hyvää vai pahaa? Koita olla objektiivinen, kysy joltakulta muulta mielipidettä. Tämä voi auttaa sinua päättämään asian, eli että mitä sinun kannattaa yleisesti ottaen ajatella jumppaamisesta ja sen jatkamisesta.
 • Oletko ottanut valokuvia alussa ennen kuin aloit jumpata? Jos et ja jos aiot jatkaa, ota nyt kuvia ja vertaa parin kuukauden päästä tilannetta uusiin kuviin.
 • Jos ihosi on vähän löysä, se tietysti liikkuu liikkeiden mukana. Tekeekö tämä ryppyjä? Pitäisikö sinun ensin jumpata sellaisella jumpalla, jossa ei ole sen tyyppistä hierontaa mukana kuin CFF:ssä? Tällainen olisi esimerkiksi Ageless if You Dare, jonka webbisivut näyttävät tällä hetkellä kyllä kaikki olevan pois käytöstä 😦 Siinä olisi mukana kyllä hierontaohjeetkin, mutta hieronta on vähän erilaista kuin CFF:ssä. Voisit sitten vaihtaa myöhemmin takaisin CFF:ään jos haluat. Tai voisit kokeilla jotain muuta sellaista jumppaa, jossa ihoa ei hirveästi venytetä.
 • Voi myös olla että iho on jotenkin herkkä – silloin kannattaa kysyä itseltään tuntuuko siltä, että ihon pinta kärsii jumpasta siinä mielessä, että syntyisi vaikka mustelmia tai tulisi jotain ihoärsytystä. Jos ei iho kärsi jumpasta, niin silloin kyse ei ehkä ole sinänsä suoraan siitä, että jumppaaminen on liian ankaraa omalle iholle. Jos taas ihoärsytystä tulee, niin sitten ehkä pitäisi miettiä että olisiko joku toinen jumppa sopivampi. Esimerkiksi CFF:ssä kuitenkin on mukana ihon hieronta jumpan kaverina, mikä on tietysti hieno asia ja loistavaa ihon kunnon kannalta, mutta saattaa rasittaa ihoa liikaa  ja silloin jälleen kerran sopivampi olisi jumppa, jossa hierontaa ei ole. Ehkä juuri hieronta on se mikä aiheuttaa ongelmia?
 • Voisitko vaikka jättää joksikin aikaa jotain jumppaliikkeitä pois? Itse kyllä puhun täällä blogissa kokonaisjumpan puolesta, mutta jos se ei tee hyvää, niin tyhmäähän sitä on tehdä! Jos jättäisi pois joitakin liikkeitä tai tekisi ne erittäin kevyesti?
 • Jumppaatko liikaa?! Rasitatko kasvojasi? Teetkö liikaa liikkeitä, kun olet niin innostunut jumppaamisesta? Periaatteessa yli nelikymppisen kannattaa jumpata 5 kertaa viikossa, mutta lepopäiviäkin tarvitaan. Kokeile jumpata joka toinen päivä? Silloinkin viikkoon mahtuu 3-4 jumppaa. Eli saavatko ihosi ja lihaksesi levätä myös riittävästi?
 • Teetkö jumpan liian raskaasti? Kun minä jumppaan, niin jumppa on esimerkiksi käsilleni aika raskasta ja kasvolihaksille myös, eli sinänsä jumppa kannattaa kyllä tehdä tehokkaasti. Mutta ehkä ihosi kuntoon nähden teet sitä kuitenkin liian antaumuksella? Kannattaisiko esimerkiksi parin kuukauden ajan jumppailla aika kevyesti ja sitten hiljalleen tehostaa?
 • Tai toisaalta, teetkö jumpan nyt niin kevyesti, että esimerkiksi kyllä kurtistat kulmiasi tehokkaasti, mutta käsilläsi et sitten ”korjaa” ja ”silitä” tuota kurtistusta kunnolla pois?
 • Tuntuuko että uudet rypyt liittyvät juuri joihinkin tiettyihin liikkeisiin? Oletko katsonut peilistä kun teet liikkeitä? Tee koko jumppa peiliin katsoen ja yritä tehdä liikkeet niin, että et siinä samalla ainakaan esimerkiksi rypistä kulmia ihan julmetun paljon suhteessa siihen, mitä teet käsilläsi. Eli siis kun rypistät, niin samalla saman tien silität niin tiukasti peukaloilla että rypyt aukeavat.
 • Jälleen peiliin katsoen jumpatessa: teetkö ehkä virheitä liikkeissä?

Jos CFF on jumppa, jota käytät, niin Carolynille voi myös kirjoitella meiliä ja kysyä, että mitä hän on mieltä asiasta. Jos tästäkään ei ole apua ja edelleen mietityttää, että mitä tekisi, niin jos englanti taipuu ja haluat investoida rahaa vähän lisää, niin ihan hyvä vaihtoehto on ottaa Skype-tunti Nickyltä: http://www.carolynsfacialfitness.com/skype-with-nicky Hän on kuitenkin ammattilainen ja voisi osata kameran ja keskustelun kautta hoksata, missä voisi olla ongelma.

Kuten edeltä näkyy, minulla ei ole mitään selkeitä vastauksia siihen, mitä oikein ”pitäisi” tai kannattaisi tällaisessa tilanteessa tehdä. Mitään oikeaa vastausta tuskin tähän onkaan. Omien tuntemusten mukaan siis kannattaa edetä, mutta yrittäen kuitenkin analysoida syitä ja seurauksia. Heti en itse heittäisi kirvestä kaivoon jumpan kanssa 🙂

5 ajatusta artikkelista “Apua, kasvojumppa tekee uusia ryppyjä?!

 1. siru

  Heippa!
  Haluaisin jakaa oman kokemukseni kasvojumppaan liittyen. Olen aktiivisesti jumpannut kasvolihaksia viitisen vuotta (CFF, S. Bennet ym.) ja vähän soveltaen eri ohjelmista.

  Vuosi sitten huomasin (olen 50), että otsassa pysty- ja vaakarypyt vain lisääntyivät , eivätkä suinkaan vähentyneet 😦 Lopetin kokonaan kulmien ja otsan jumppaamisen/ hieromisen, ja sen sijaan
  olen opetellut olemaan ilmehtimättä ( ei ole helppoa!) ja keskittynyt otsan rentouttamiseen. Teippaan yöksi otsan Leukofix teipillä ja jätän seerumin alle muhimaan. Näillä konsteilla otsa on nyt sileämpi kuin jumpatessa !

  Vastaa
 2. elina

  Heips!

  Kiitos postauksesta 🙂

  Sirun kommentti oli myös mielenkiintoista luettavaa. Sirun kokemukset otsarypyistä sopivat siihen ajatukseen, että juonteet johtuisivat kiristyneistä ilmelihaksista. Otsalihaksen lihassäikeet kulkevat pystysuunnassa. Kun kireä lihas lyhenee säikeiden suuntaisesti, iho vetää vaakajuonteille. Samaa logiikkaa voi soveltaa muihinkin juonteisiin kuten kulmakarvojen välin pystyjuonteisiin ja kulmakarvojen kurtistajalihakseen, jonka säikeet kulkevat vaakasuuntaisesti sekä kulmakarvojen välin vaakajuonteisiin ja pystysäikeiseen nirsolihakseen. Niinpä sitten voi ajatella monen lihaksen kohdalla rentoutuksen olevan tärkeätä.

  Itse olen jonkin aikaa harjoittanut joidenkin kasvolihasteni rentoutusta lihassäikeiden suuntaisten venytysten avulla sekä hieronnalla, jota olen tehnyt sekä säikeiden suuntaisesti että niiden poikki. Osaa lihaksista olen kuitenkin pyrkinyt vahvistamaan kuten laskeutuneita yläluomiani ja poskia. Purentalihaksia en vahvista enää yhtään, olen todennut, että se ei kannata. Niitä vain venytän ja hieron.

  Mutta erilaisista jumppaohjelmista ja –liikkeistä, vahvistavista, venyttävistä tai hierovista liikkeistä, riippumatta löysä (eikä enää nuori) ihoni palautuu hitaasti ”paikoilleen” kasvojen käsittelystä. Ja näyttää siltä, että muutamassa kohdassa olen saanut uusiakin ryppyjä syntymään. Hieman pelottaa, että teenkö vain pahaa vielä jäljellä oleville kollageeni- ja elastaanisäikeille.

  Tutkimukseni jatkuu 🙂 Uusia virityksiä on ilmassa.

  Terkuin Elina

  Vastaa
 3. Minx Kirjoittaja

  Siru ja Elina, samoilla linjoilla minäkin olen teidän kanssa. Voisin kuvitella että Sirun tilanne johtuisi siitä, että olet jumpannut ahkerasti ja lihakset ovat voimistuneet, mikä sinänsä on hyvä asia. Mutta ehkä ne tosiaan Elinan teorian mukaan ovat sitten olleet myös kireämmällä, mikä taas on vaikuttanut siihen, että rypistyvät voimakkaammin, kun lihaksessakin on enemmän voimaa. Ja sitten tuloksena on ollut vahvemmat juonteet.

  Minun oma ratkaisuni on ollut se, että jumppaan kyllä otsalihaksia siinä missä muitakin kasvolihaksia ja itse asiassa vielä aika paljon. Mutta varmaan aika lailla iso osa tästä jumpasta on enemmän hieronnan tyyppistä, eli siis sellaista jossa tuloksena on, että otsa on sileä. Teen monenlaista otsan puristelua ja hierontaa ja tosiaan vielä sitten sormillani tunnustelen, että ovatko juonteet silinneet, ja hieron niin kauan että en enää tunne niitä. Lisäksi sitten kyllä vielä teippaan edelleen otsaa yöksi, välillä tiuhemmin, välillä harvemmin. Ehkä olet Siru tehnyt jotain samanlaista, mutta jostain syystä se ei ole sinulla tehonnut yhtä hyvin. Melkein itse suosittelisin, ettet ihan kokonaan otsan jumppaamista jätä, mutta teet vaan sitä niin harvoin, että lihakset eivät liikaa innostu 🙂 Ageless if You Dare -jumpan kehittäjä muuten varoittelee juurikin tämän tyylisestä ongelmasta ja siksi ei erityisemmin suosittele lainkaan otsalihasten jumppaa.

  Elina, sekä Carolyn Cleaves että Deborah Crowley puhuvat siitä, että kasvojumppa ja -hieronta ennemmin lisäävät kasvoissa elastaania ja kollageenia kuin vahingoittavat niitä, prosessi vaan on hirveän hidas. Mutta kyllä sinun silti kannattaa olla varovainen ja seurailla aika tarkkaan mikä tuntuu omalle ihollesi sopivan ja mikä ei. Olisikohan nipistelyhieronta sinun ihollesi sopivampi kuin esim. CFF:n tyyppinen, jossa kädet liukuvat iholla? Jonkunlaista hierontaa kyllä kannattaisi tehdä, siitä ainakin kasvojumppaohjelmien kehittäjät tuntuvat olevan hyvin yksimielisiä, että se on kaiken kaikkiaan hyvä asia kasvoille. Voisit tietysti kokeilla sitäkin, että otat jonkun yhden kohdan kasvoissa/kaulassa, jota alat jollakin sopivalla tekniikalla hieroa sitä aktiivisesti ja katsot mitä tapahtuu, eli siis koittaisit tällä tavalla ymmärtää että sopiiko tämä tekniikka sinun ihollesi. Toivottavana tuloksenahan olisi ehkä eniten se, että iho tuntuu sormissa ajan kanssa kiinteämmältä ja paksummalta.

  Vastaa
 4. Elina

  Minäkin kuitenkin uskon, että hieronnan ja muun kasvojen käsittelyn pitäisi ennemminkin tehostaa ihon uudistumista ja kollageenin muodostusta kuin olla vahingoksi. Se on järkeenkäypää. Pientä kauhistelua kumminkin sitten aiheuttaa, kun näkee suun ympärystän jäävän käsittelyn jälkeen rypyille ja alaposkien roikkuvan voimakkaammin heti liikkeen jälkeen. Olen nyt lueskellut Ageless-jumpan kirjaa ja nettisivuja ja ajattelin toistaiseksi suhtautua rauhallisesti uusiin ryppyihini. Lukemani mukaan iho ei aina ”ehdi lihasten mukana” (varsinkaan ilmeisesti vanhempi iho), vaan voi näyttää jumpan jälkeen huonommalta kiinteytyen ja vahvistuen kuitenkin aikaa myöten, kun vaan jumppaa jatkaa muistaen myös lepopäivät. Minäpä siis jatkan jumppaa ja katson, mitä tuleman pitää.

  Vastaa
 5. Ansku

  Hei! Tämä ei liity tähän postaukseen, mutta luin joskus aiemmin kirjoittamasi mikroneulauspostauksen enkä löydä sitä niin pistän tähän. Eli kysymykseni noista mikroneulaushoidoista: mikä on paras neulan pituus mielestäsi aknearpien hoitoon? Tilasin 1,00mm telan ja mielestäni tämä ei kovasti edes satu mun kasvoilla. Onko 1,5mm kotikäyttöön liian pitkä?

  Toinen kysymykseni kuuluu, että onko sinulla tietoa RoHS-merkkisistä Dermarollereista? Onko ihan hyviä, ainakin sisältävät CE-merkinnän 🙂

  Kolmas kysymykseni kuuluu että onko sulla kokemusta huulien rollaamisesta? Olen katsonut videoita, joissa ihmiset tekevät sitä huulille ja ovat näin saaneet täyteläisemmät huulet. Kiitos vastauksestasi! 🙂

  Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.