Lisää kollageenipohdintoja

Joku aika sitten nostelin kommenttiboksista esiin kollegeeniseerumit ja -kapselit artikkeliksi asti ja kysyin siinä samalla löytyisikö vinkkejä aiheeseen liittyvästä tutkimuksesta. Eräs lukijani kertoi sitten omista positiivisista kokemuksistaan kollageenin syömisestä ja vinkkasi norjalaisesta tutkimuksesta, jossa olisi saatu näyttöä siitä, että ehkä isompi osa syödystä kollageenista päätyisi iholle asti kuin mitä tähän asti on tutkimuksissa havaittu. Harmi vaan että hänelläkään ei ollut tarjota tietoja tästä tutkimuksesta sen enempää, enkä sitten itse ole onnistunut löytämään sitä ihan vaan googlailemalla tai tieteellisistä kannoista. Jos joku muu tietää tämän tutkimuksen niin, pliis, vinkatkaa mulle!

Sen sijaan löysin Purelogicolin mainossivuilta maininnan etelä-afrikkalaisesta tutkimuksesta, jossa on saatu hyviä tuloksia kollageenin syömisestä. Tämä artikkeli mainittiin erikseen viitetietojen kanssa. Tylsä homma vaan on, että minun silmääni lehti, jossa artikkeli on julkaistu, ei ole kovin luotettava. Minusta näyttää, että se ei ole vertaisarvioitu, vaan sinne voi kuka vaan lähettää artikkelin julkaistavaksi. Varmaan lehden toimittajat tietysti jotenkin skriinaavat sitä mitä julkaisevat, mutta tällaisilla artikkeleilla ei valitettavasti ole oikeaa painoarvoa, eikä niiden tuloksiin voi varmaksi luottaa. Erikseen lehden ohjeissa vielä muuten varoitetaan, että ei saa käyttää netistä otettuja kuvia…:) Eh.

Eli harmittavasti juuri tähän tutkimukseen ainakaan en voi itse luottaa 😦 Purelogicolin sivulla mainitaan, että tutkimusta olisi enemmänkin, mutta ei anneta viitteitä niihin. Yritin itse hakea asiasta tieteellisiä artikkeleita mutta luulen, että minulla oli huonot hakusanat, kun ei oikein tullut mitään vastaan.

Edelleenkään en siis väitä, etteikö kollageenin syömisestä voisi olla ihon kunnon kannalta hyötyä, mutta kun vanhemmissa tutkimuksissa sitä ei ole havaittu, niin kyllä haluan itse lukea ne uudet tutkimukset, joissa hyöty on havaittu ennen kuin vakuutun asiasta 🙂 Eli skeptisesti suhtaudun edelleen asiaan, mutta mielelläni muutan mieleni, jos saan vahvistusta toiseen suuntaan!

Pitää vielä kuitenkin sanoa, että ei kasvojumpankaan tueksi juuri löydy tieteellisiä artikkeleita, mutta jumppaa toki tukee kaikki se, mitä muuten tiedämme lihaksista ja niiden reagoinnista jumppaan. Eli epäsuoraa tietoa jumpan vaikutuksesta on. Näissä ihoon vaikuttavissa ainesosissa vaan kaikissa on se iso ongelma, että kosmetiikassa liikkuu tosi isot rahat, toisin kuin kasvojumpassa 😛 Ja niistä ei kuluttaja voi itse päätellä mitään muuten kuin kokeilemalla, ja silloin on jo rahat menneet pussista 🙂 Eli sen vuoksi itse haluan nähdä kunnollisilla, puolueettomilla, vertaisarvioiduilla foorumeilla julkaistuja tutkimuksia, joissa on käytetty muitakin tutkimusmenetelmiä kuin vain valokuvia tutkimustulosten tukena, tai vähintään lukea useiden selvästi puolueettomien käyttäjien omia hyviä kokemuksia. En siis todellakaan väitä, etten uskoisi blogini kommentoijan positiivisten kokemuksien olevan todellisia, mutta itse tarvitsen paaaaljon lisää tietoa ennen kuin laitan rahaani kollageenia sisältäviin tuotteisiin tai alan juoda luulientä 😀

7 ajatusta artikkelista “Lisää kollageenipohdintoja

 1. Elmeri

  Olisikohan kyseessä kenties tämä ”tutkimuspätkä” joka on julkaistu norjalaisesta Skin Gain-kollageenivalmisteesta? http://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=27&ved=0CGIQFjAGOBQ&url=http%3A%2F%2Fwww.med-eq.no%2Ftest%2Fsites%2Fdefault%2Ffiles%2FEfficacy%2520Study%2520Skingain.pdf&ei=hWTwULD5PNDJswb1pICwAw&usg=AFQjCNHHu6dXZFHdy8QKUrZxc4piznBbAQ&cad=rja
  Outo pätkä, kaikenkaikkiaan. Tästäkin tuli mieleen, että naapurifirmasta on lainattu jonkun Jörgenin laitteita ja saatu mullistavia tuloksia. Toki, voihan tuossa olla perääkin, tai olla olemati…

  Vastaa
 2. Minx

  Kiitoksia kovasti tästä linkistä!

  Minusta tämä tutkimus oli siinä mielessä kiva, että se oli raportoitu kohtuullisen perusteellisesti ja luotettavan tuntuisesti, joskaan ei kovin selvästi käynyt ilmi kuinka moni käyttäjä raportoi negatiivisia tuloksia (tämä asia pitäisi olla hyvin selkeästi esillä). Ennen ja jälkeen -valokuvia testihenkilöiden ihosta olisin kaivannut myös ja jotain poikkileikkauskuvia tms. siitä, miten kollageenin määrä ihossa on lisääntynyt. Esimerkkikuvahan tuossa jutussa onkin mukana.

  Eniten kuitenkin vaan jumitun itse siihen, että tutkimusta ei ole julkaistu millään tieteellisellä, vertaisarvioidulla foorumilla. Sen vuoksi sitten en voi itse luottaa tuloksiin 😦 En siis väitä, etteivätkö ne voisi olla ihan tosia, mutta miksi niitä sitten ei aidosti julkaista? Nehän ovat kuitenkin aika käänteentekeviä ja luulisi että kiinnostavat monia tahoja. Ymmärrän, että kaupallisella firmalla ei ehkä ole intressejä tuottaa tieteellisiä julkaisuja – olennaista on se, että on näyttöä, että oma tuote toimii ja sitä voidaan hyvillä mielin silloin mainostaa kuluttajille. Mutta niin kauan kuin vertaisarvioiduilla foorumeilla julkaistu näyttö on ennemmin negatiivista kuin positiivista, niin minä jätän kollageenituotteet vielä kaupan hyllylle 🙂

  Vastaa
 3. Minx

  Tämmöiseen törmäsin lisäksi itse, kun haeskelin SkinGainin nimellä: http://www.med-eq.no/test/node/71, samaa asiaa kuin tuossa Elmeri sinunkin linkkaamassasi jutussa, mutta vähän myyvemmässä muodossa. Harmi vaan että minä en edelleenkään ole vakuuttunut 🙂 Ihan mielelläni nimittäin vakuuttuisin! Olishan se tosi kivaa, jos syömällä jotain lisäravinnetta saisi ihonsa noin radikaalisti parempaan kuntoon kuin mitä tuossa mainostetaan.

  Vastaa
 4. Höh

  Itseänikin häiritsee hirveästi, kun tässä lyhyen ajan sisällä on tullut vastaan monta mielenkiintoista asiaa/väitettä, jolle ei ole minkäänlaista uskottavaa tieteellistä pohjaa. Haluaisi uskoa, mutta kun perusteluja ei löydy. Taitaa tuokin linkkaamasi ’tutkimus’ olla vain mainostusta.
  Rahoituksestakohan tämä kaikkien mielenkiintoisten objektiivisten tutkimusten puute johtuu?

  Vastaa
 5. Minx

  Rahoituksen puute on varmaan iso tekijä. Ja sitten kyllä myös se, että jonkun tutkijan pitää olla riittävän kiinnostunut asiasta, että lähtee sitä ihmettelemään lainkaan, saati sitten kovin pienellä rahoituksella tai jopa kokonaan ilman rahoitusta.

  Paljon tutkimusta voidaan tehdä ainakin Suomessa niin sanotusti virkatyönä, kokonaan ilman rahoitusta, jos tutkijoilla on vakipesti tai sopiva tutkimusprojekti alla. Tätäkin tosin rajoittaa se, jos on tarvis tehdä jotain mittauksia/kuvauksia tms., kuten esimerkiksi ihon kanssa pitäisi tehdä. Jos ei ole pääsyä ilmaiseksi käyttämään tarvittavia laitteita, niin sitten pitäisi jostain saada rahaa, ja … no, siinä siis tulee taas raha vastaan. Tietysti jos mittausten teko on käytännössä ilmaista, niin silloin todella pitkälti on kiinni siitä, että löytyykö vaan kiinnostusta tutkia asiaa. Tai siis… voin kyllä sittenkin vielä keksiä monia käytännön hankaluuksia toki: mistä saada tutkittavat henkilöt, miten saada heidät sitoutumaan asiaan, pitääkö heidän saada jotain korvausta tutkimukseen osallistumisesta…

  Voi lisäksi olla, että dermatologit eivät arvosta kovin korkealle ihon kosmeettista hoitoa? Tai siis että vakavasti otettavia tutkijoita ei ole kovin paljoa ja sitä kautta intoa tutkia näitä puhtaasti ulkonäköön liittyviä asioita, joissa ei korjata mitään sairautta tms. (kuten vaikkapa ihottumaa). En todellakaan tiedä, en tunne alaa lainkaan tässä suhteessa. Voin olla täysin väärillä jäljillä.

  Harmi joka tapauksessa, olisi paljon juttuja / väitteitä, joille olisi kiinnostavaa saada faktapohjaa pelkkien mainospuheiden sijaan.

  Vastaa
 6. Minna

  Kasvovoimistelustahan ei tosiaan ole tutkimustuloksia siksi, että kukaan tai mikään ei hyödy siitä taloudellisesti niin paljon että laittaisi tutkimuksen pystyyn. Jotenka ”tutkimuksia” ja tutkimuksia löytyy vain kaupallisimmista ilmiöistä. Kas kummaa.

  Sitten jaaritellaan joka paikassa, että tutkimus muka on kasvoliikkeitä vastaan. Ja kyse on mutupäättelystä, että kun ryppyjä tulee muusta ilmeilystä kuin tietoisesta voimistelusta. Samalla logiikalla voisi sanoa tieteellisesti todistetun että kaikki liikunta on totalt pahasta, koska on mahdollista saada hiirikäsiongelmia ja selkävaivoja ja tenniskyynerpäitä ym kun toistaa jotakin liikettä liikaa ja väärin.

  Vastaa
 7. Minx

  Niin, kasvojumpalla ei tosiaan tienaa mitään jättisummia rahaa 🙂 Se sattuu olemaan kauneudenhoitokeinoina yksi varmasti edullisimpia, alkuinvestointikaan ei käyttäjällä ole suuren suuri.

  Joo, liikunta on tosiaan pahasta 😀 Vaikkapa juokseminen voi aiheuttaa vaikka mitä selkäongelmia. Mutta sitten sillä samalla juoksemisella voidaan itse asiassa vaikka parantaakin selkäongelmia, kunhan se tehdään oikein. Sama juttuhan se on kasvojumpan kanssa – vahvistetaan ja venytetään lihaksia, ihan niin kuin missä tahansa muuallakin kropassa.

  Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.