Kollageenia purkista tai seerumista?

Turvaudun taas kommenttiboksissa aikoinaan käytyyn keskusteluun ja nostan sen tänne postauksien puolelle, kun ei aika riitä väsäämään mitään täysin uutta.

Eli aina silloin tällöin joku ottaa esiin suun kautta popsittavat kollageenikapselit (esim. Purelogicol) tai iholle käytettävät kollegeeniseerumit. Minä en ota mitään kantaa mihinkään tuotemerkkeihin sinänsä, koska en ole tutustunut niiden tarkempaan sisältöön, enkä edes itse käyttänyt sen kummemmin kapseleita kuin seerumeitakaan. Mutta yleisesti ottaen kollageenin syömisestä ei ole juurikaan hyötyä ryppyjen poistamisessa, näin olen antanut itselleni kertoa. Paula Begoun (joka muuten on ankarasti kasvojumppaamista vastaan 🙂 on melkoinen guru kasvojenhoidon saralla ja hän selittää asiaa tässä linkissä http://www.cosmeticscop.com/bulletin/021209-full.htm

Paula Begounin mukaan kyse on siitä, että kun syö tai juo kollageenia (on se sitten peräisin lihasta tai lisäaineista, kuten vaikka kapseleista tai kollageenijuomista), elimistö sulattaa kollageenin ja hajottaa sen niiksi yksittäisiksi aminohapoiksi, joista se koostuu. Ihan hyvä asia, kollageeni on elimistölle kyllä hyödyllistä. Mutta on kollageeni (siis nämä aminohapot) peräisin mistä tahansa lähteestä (liha tai vaikkapa kapselit), se ei kuitenkaan päädy sulattamisen jälkeen elimistössä suoraan ihon kollageenin yhteyteen ja sitä kautta lisää ihon kollageenia ja edelleen vähennä ryppyjä. Sinänsä kollageenin syöminen vaikuttaa auttavan koko kehon kollageenin muodostukseen ja se taas on tietysti ihan hyvä juttu. Mutta siis tämän mukaan ryppyjen poistamiseen ei kollageenia kannata syödä, rahat vaan menevät hukkaan.

Uskokoon ken tahtoo. Ja en tosiaan mihinkään tällaisiin tuotteisiin ole tarkemmin tutustunut, tiedän vain tämän perusperiaatteen.

Kollageeniseerumit – ne nousevat usein esiin varsinkin rollauksen yhteydessä. Ainoa mitä niistä oikeasti tiedän, on että ainakin aiemmin (ei puhuta kovin kaukaisesta ajasta kuitenkaan) seerumeissa kollageenimolekyyli on ollut yksinkertaisesti niin suuri, että se ei ole mitenkään voinut penetroitua ihon sisään ja sen vuoksi siitä vaan ei ole juuri ollut hyötyä – pientä ehkä, mutta ei paljoa. Yritin haeskella lisätietoa tästä asiasta, mutta en ehkä osannut käyttää oikeita hakutermejä. Hain termeillä Skin Collagen Topical Serum, mutta tuon seerumin tilalla ehkä olisi pitänyt olla jotain muuta. Jos jollakulla olisi asiasta (joko kollageenin syöminen tai sitten iholle levittäminen) lisätietoa ja antaa linkkiä johonkin tieteelliseen artikkeliin, niin olisin tosi kiinnostunut ja kiitollinen! Olen täysin valmis muuttamaan mielipidettäni, jos sille löytyy hyvät perustelut 😀

Tuossa kun haeskelin näitä kollageeniseerumijuttuja huonolla onnella, niin törmäsin sen sijaan kyllä useampaankin (tieteelliseen) tutkimukseen, joissa todettiin että askorbiinihappo (C-vitamiini siis) parantaa esimerkiksi auringon iholle tekemiä vahinkoja ja tekee muutenkin iholle hyvää. Itse olen toistaiseksi siis todennut, että jätän kollageenit väliin ja satsaan huomattavasti halvempaan C-vitamiiniin! 😀 (ulkoisesti siis, mutta toki sitä sisäisestikin kannattaa käyttää). Palataan vitamiiniasioihin vielä myöhemmin, ainakin C- ja A-vitamiineista voisin jotain lyhyesti kirjoitella.

3 ajatusta artikkelista “Kollageenia purkista tai seerumista?

 1. Nimetön

  Norjassa on tehty tutkimus, jonka mukaan osa siitä syödystä kollageenista oikeasti päätyy iholle, ja sen takia se olisi tehokasta toisin kuin ennen on luultu.

  Itse syön marine collagenia, ja se on oikeasti tehnyt ihosta kiinteämmän, joku bovine collagen yms. on varmaan yhtä tehokasta.

  Yhtenä syynä muuten aasialaisten parempaan ihoon pidetään sitä, että siellä aloitetaan ateria pienellä kulholla luulientä, eli sellaisia luita (joissa on kiinni kollageenikudosta) keitetään, ja se syödään. Luuliemessä on paljon liuenneena kollageenia.

  Tuo tutkimus siitä ettei kaikki kollageeni mene aminohappopoolin kautta purettavaksi löytyy varmaan netistä, jos hakee sitä.

  Vastaa
 2. Minx

  En onnistunut nopeasti löytämään tuota norjalaista tutkimusta – lukisin kyllä sen kiinnostuneena jos joku muu sen sattuu löytämään. Koitan itsekin vielä etsiskellä. Sen sijaan löysin Purelogicolin mainossivuilta maininnan etelä-afrikkalaisesta tutkimuksesta, jossa on saatu hyviä tuloksia kollageenin syömisestä. Tämä artikkeli mainittiin erikseen viitetietojen kanssa. Tylsä homma vaan on, että minun silmääni lehti, jossa artikkeli on julkaistu, ei ole kovin luotettava. Minusta näyttää, että se ei ole vertaisarvioitu, vaan sinne voi kuka vaan lähettää artikkelin julkaistavaksi. Erikseen vielä varoitetaan, että ei saa käyttää netistä otettuja kuvia…:)

  Eli harmittavasti juuri tähän tutkimukseen ainakaan en voi itse luottaa 😦 Sivulla mainitaan, että tutkimusta olisi enemmänkin, mutta ei anneta viitteitä niihin. Yritin itse hakea asiasta tieteellisiä artikkeleita mutta luulen, että minulla oli huonot hakusanat, kun ei oikein tullut mitään vastaan.

  Edelleenkään en siis väitä, etteikö kollageenin syömisestä voisi olla ihon kunnon kannalta hyötyä, mutta kun vanhemmissa tutkimuksissa sitä ei ole havaittu, niin kyllä haluan itse lukea ne uudet tutkimukset, joissa hyöty on havaittu ennen kuin vakuutun asiasta 🙂 Eli skeptisesti suhtaudun asiaan, mutta mielelläni muutan mieleni, jos saan vahvistusta toiseen suuntaan!

  Ja joka tapauksessa on mukavaa kuulla, että sinä olet havainnut hyviä tuloksia!

  Vastaa
 3. Minx

  Pitää vielä tähän sanoa, että ei kasvojumpankaan tueksi juuri löydy tieteellisiä artikkeleita, mutta jumppaa toki tukee kaikki se, mitä muuten tiedämme lihaksista ja niiden reagoinnista jumppaan. Eli epäsuoraa tietoa on. Näissä ihoon vaikuttavissa ainesosissa kaikissa on se iso ongelma, että kosmetiikassa liikkuu tosi isot rahat, toisin kuin kasvojumpassa 😛 Ja niistä ei kuluttaja voi itse päätellä mitään muuten kuin kokeilemalla, ja silloin on jo rahat menneet pussista 🙂 Eli sen vuoksi itse haluan nähdä kunnollisilla, puolueettomilla, vertaisarvioiduilla foorumeilla julkaistuja tutkimuksia, joissa on käytetty muitakin tutkimusmenetelmiä kuin vain valokuvia tutkimustulosten tukena, tai vähintään lukea useiden selvästi puolueettomien käyttäjien omia hyviä kokemuksia. En siis todella väitä, etten luottaisi sinun kokemuksiisi, Tuntematon, mutta itse tarvitsen paaaaljon lisää tietoa ennen kuin laitan rahaani kollageenia sisältäviin tuotteisiin tai alan juoda luulientä 😀

  Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.