Ai näille on nimikin

Olen aina joskus täällä voivotellut naamatauluni ongelmapaikkoja ja ärsyttävimmistä päässä niissä ovat poskipussini. Eivät tällä kertaa ne siellä leuan seudulla (joo, vihaan niitäkin :), vaan ylimääräiset pussit tuossa poskipäiden yläpuolella, ei aivan silmien alla kuitenkaan. Minulla on aina ollut hankaluus löytää niille kuvaavaa nimitystä, vaan jatkossapa tämmöinen on, ainakin enkuksi! Lueskelin nimittäin tässä taas jotain satunnaista ja kas kummaa, törmäsin kasvoleikkauksia käsittelevissä jutuissa juurikin tuohon ongelmaani. Kyseessä siis ovat malar crescents, malar bags tai malar mounds! Kas tässä kuvan kera:

Öö, jaa että mitä se olis suomeksi? Yritin haeskella suomenkielisiltä kasvoleikkauksia käsitteleviltä sivuilta josko sieltä löytyisi ko. termiä suomeksi, mutta ei tärpännyt. Joka tapauksessa ”malar” siis tarkoittaa jotakin poskeen, poskipäähän tai poskiluuhun liittyvää ja ”bag” on tietysti vaikkapa pussi ja ”crescent” on puolikuu, ”mound” puolestaan kumpu. Ja puolikuun muotoiset poskipään pussithan tosiaan tuossa on kyseessä, jotenkin tuolla tavalla olen niitä tainnut aina ennenkin kuvata 😀

No, kun ei suomenkielistä termiä asialle ainakaan vielä löytynyt, niin ehkä sitten vaan jatkossakin puhun poskipään pussituksesta, mutta nytpä siis tiedämme, että nimikin tälle ilmiölle on olemassa 😀 Mutta mikä kyseisen ilmiön kasvoissa aiheuttaa? Kahlailin läpi aikamoisen kasan lääketieteellistä terminologiaa englanniksi mm. täältä, enkä kyllä niin tarkkaan jaksanut asiaan perehtyä, että sitä voisin tässä kunnolla selostaa. Mutta yksinkertaisimmillaan, jos nyt olen asian oikein ymmärtänyt, siis nuo poskipäiden pussit ovat a) nestettä, b) rasvaa, joka on valunut omalta paikaltaan pois tai c) orbicularis oculi -lihaksen (silmänympäryslihas) korkealla oleva reuna, tai jonkunlainen yhdistelmä näitä. Joka tapauksessa silmänympäryslihas väsyy ajan myötä ja valuu alaspäin. Ihon ligamentit myös venyvät ja nämä yhdessä (varmaan vielä muidenkin tekijöiden kanssa) saavat aikaan sen, että ihon alla vähän niin kuin ”taskuissa” oleva rasva liikkuu alas päin ja esimerkiksi tästä syystä poskien pehmeä ja sileä linja muuttuu pussittavaksi. Tämä ei todellakaan ole välttämättä edes ihan oikea selitys ilmiölle, mutta jotain siis tämän suuntaista kasvoissa tapahtuu. Noiden poskipääpussien lisäksi sama ilmiö saa aikaan sen, että silmien alle muodostuu kuopat.

Minä vähän epäilen, että itselläni olisi mahdollisesti eniten kuitenkin kyse nestekertymästä samalla alueella. Siellä kun ne rasvat ja lihakset ja ligamentit liikkuvat, niin kaipa sinne sitten syntyy myös nestekertymälle otollisia paikkoja. Olen kokeillut lymfahierontaa (laittaa nestekierron liikkeelle): ei auta. Kasvojumppaa: ei ole toistaiseksi juuri auttanut, mutta siihen panen toivoni 🙂 Kerran testasin myös selluliittivoidetta: minusta pussit pienenivät reilusti! Mutta en kyllä aio selluliittivoidetta lätkiä naamaani jatkossa, kunhan vaan halusin kokeilla olisiko kyse tosiaan nesteestä.

Noita pusseja kun tuossa katselee ja kun on nyt vähän käsitystä siitä, miksi ne syntyvät, tulee kyllä väkisin mieleen toivoton haave: voi miksi en aloittanut kasvojumppaa aikaisemmin, silloin kun tätä ilmiötä ei ollut vielä syntynyt. Luulen että noiden pussien tulon olisi saanut kokonaan estettyä, jos olisi aloittanut jumppaamisen silloin, kun ligamentit vielä olivat lujat ja rasvat oikeilla paikoillaan. Vaan turhapa tuota tietysti on itkeä. Uteliaana nyt sitten seuraan, miten kasvojumppa vaikuttaa tähän ongelmaan, vai vaikuttaako ollenkaan.

3 ajatusta artikkelista “Ai näille on nimikin

 1. Elmeri

  On se jännää, kun laitoin nenätippoja illalla, niin seuraavana aamuna nuo poskipääpussini olivat littanat. En yhdistänyt asiaa ennenkuin kolmannen kerran sama toistui. Ikävää pigmenttiä niihin poskipääpusseihin oli kuitenkin kertynyt, vai liekö ollut niin, että niiden litistyessä niihin kertynyt pigmentti ihon ”tiivistyessä” saivat ne näyttämään ruskeammilta kuin muu iho?

  Vastaa
 2. Minx

  Voi ei, pakkohan noita on ostaa, kun mullakin on kuivat limakalvot nenässä! Tipoista vois olla siihen hyötyä ja jos sivussa pussitkin litistyisi, niin johan olisin riemuissani.

  Pigmentti, hmm. Ei se vissiin yön yli niihin pusseihin ole ilmestynyt 😛 Eli oliskohan tuo oma selityksesi oikea? Olen onnellisesti vielä välttynyt isommilta pigmenttiongelmilta, joten en ole niihin kovin paljoa tutustunut. Mutta tulee se mullekin vielä eteen, kun ikää karttuu… Nyt jo kämmenselissä on pieniä pisaman näköisiä läiskiä.

  Vastaa
 3. Elmeri

  Hih, olen pisamainen punapää, ja luulen että valloittavat poskipääpussini ovat vain saaneet aurinkoa, ja litistyessään ja pienempinä siis ”näyttävät” muuta ihoa ruskeammalta.

  Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.