Se sijoiltaan oleva leuka taas… Olen nyt kuukauden päivät venytellyt ahkerasti työfysioterapeutin ohjeiden mukaan kaulaani ja myös jumissa olevaa kaularangan ylintä nikamaa. Toiveena on ollut se, että leukani pysyisi nätimmin paikoillaan, jos kireydet kaulastani hellittävät. Eilen oli sitten kontrollikäynti fysioterapeutilla ja kuulemma kaulani lihakset nyt joustavat vähän paremmin, samoin kuin kaularangan ylin nikamakin, joka oli kuukausi sitten ihan jumissa. Mutta leukani lipsuu edelleen pois paikoiltaan, huoh. Minusta tuntuu, että venyttely on kyllä jotain auttanut, mutta ei riittävästi. Jossain pään/kaulan/hartian alueella täytyy siis edelleen olla kireyksiä, koska kasvojumpan jälkeen leuka on kiltisti paikoillaan ehkä tunteroisen verran, mutta lähtee sitten taas lipsumaan. Mutta missä??? Ja kun kasvojumppa auttaa, niin tuntuu että pitäisi kai siihen löytyä joku pysyvä apu, jos kerran väliaikaista apua on olemassa! Olen kyllä valmis jumppaamaan ja venyttelemään.
Siinä sitten mietittiin fysioterapeutin kanssa mitä tehdä seuraavaksi. Hänellä ei oikein ollut enempää osaamista purenta-asioista, joten joltakulta muulta pitäisi neuvoa kysyä. Löytyikin sitten kaksi mahdollisuutta: Voice Massage -terapia (Suomessa kehitetty hierontahoito etenkin hengitys- ja äänentuottoelinten hoitamiseen, mutta myös hoitamaan esimerkiksi purentalihasten jännitystä) ja sitten ortopedinen manuaalinen terapia (OMT), joka on fysioterapian yksi muoto. OMT-koulutetut fysioterapeutit ovat käyneet 3,5 vuoden erikoistumisjakson perus-fysioterapeutin koulutuksen päälle ja yksi tällainen purenta-asioihin erikoistunut OMT-fysioterapeutti löytyikin siitä putiikista, joka tarjoaa työterveyspalvelujani. Voice Massage ei ole KELAn korvaamaa, mutta OMT:hen saa KELA-korvauksen, joten ei sitten muuta kuin lääkärille pyytämään fysioterapialähetettä.
Selitin lääkärille leukatarinani ja mitä kaikkea on leuan paikallaan pysymisen eteen yritetty tehdä, ja toki lääkäri määräsi minulle fysioterapiaa. Siinä yhdessä pohdittiin, että kenties joku lihas on kireä tai vastaavasti joku lihas liian heikko, ja tämän vuoksi sitten leukani lipsuilee. Jospa purenta-asioihin erikoistunut fysioterapeutti osaisi löytää ongelman syyn. Hammaslääkäreiden osastolle kuulemma lähinnä kuuluvat nämä purentaongelmat, mutta minähän olen jo parinkin hammaslääkärin kanssa näistä keskustellut, ja vaikka he ovat kyllä olleet kiinnostuneita ongelmastani ja tarjonneet siihen erilaisia ratkaisuja, niin lopullista apua ja ehkä myös tarkempaa asiantuntemusta ei sieltä ole löytynyt.
No, nyt minulla siis on fysioterapialähete. Menisinkö OMT:hen? Varmaan pari käyntikertaa olisi hyvä homma – ekalla kerralla jos saisin ”diagnoosin” ja kotihoito-ohjeet ja tokalla kerralla sitten tsekattaisiin eteneminen. Olettaen siis että kaikki menisi putkeen 🙂 Voice Massage houkuttelee myös – kuulostaa että sen puolen ihmiset ymmärtävät aika paljon juurikin kasvojen ja ylakropan lihaksistosta. Sitä ei siis KELA korvaa, mutta liekö tuo niin hirveän kallista, ettenkö kerran pari siellä kävisi. Ja olishan kyllä samalla hauska kuulla joku arvio kasvolihasteni kunnosta 😀
No, kunhan ehdin käydä näissä terapioissa, niin kertoilen sitten kuulumisia. Eihän nämä varsinaisesti kasvojumppa-asiaa ole, mutta aika lailla sitä kuitenkin sivuavat. Nyt kun olen enemmän alkanut ymmärtää kasvojen ja muunkin kropan lihaksistoa, niin ainakin itseäni on alkanut todella kiinnostaa, mikä kumma tuota leukaani kinnaa. Ja jospa tässä samalla tarttuisi jotain muutakin kasvojumppaa sivuavaa tietoa mukaan.
Tästäpä tulikin muuten hyvä aasinsilta toiseen asiaan! Työfysioterapeuttihan siis totesi myös, että kaularankani ylin nikama oli aika jumissa. Sitä kun venyttelin kuukauden päivät kotosalla, niin aloin samalla kiinnittää huomiota siihen, että FlexEffectin kaulajumppaliikkeitä (liike 30, head lift) tehdessäni kaulastani kuuluu melkoista rutinaa. Fysioterapeutille kun kerroin tästä, niin hän oli sitä mieltä, että liikkeet kuulostavat rassaavan turhan paljon rankaani, ja kannattaisi tehdä nämä liikkeet mieluummin staattisesti esim. omaa kättä tai jumppakuminauhaa vastuksena käyttäen kuin siten, että käytetään oman pään painoa kaulan lihasten vastuksena. Hmm. Taidanpa jättää nämä FlexEffectin liikkeet väliin ja kehitän tilalle jotain muuta samoihin lihaksiin vaikuttavaa. Ainakin Carolyn’s Facial Fitnessin neck strengthener on vähän samantyyppinen liike ja huomattavasti lempeämpi rangalle, vaikka siinäkin pään painoa käytetään vastuksena. Ei se nyt ihan samaa vastaa kuin nuo FlexEffectin liikkeet, mutta olen kyllä sillä saanut kivoja tuloksia kaulani seudulla aikaan aikaisemmin, joten eiköhän se edelleen ole ihan passeli liike 🙂
Eli kannattaapi kuunnella mitä kroppa sanoo, kun jumppaa! FlexEffectin leukaliikkeet ovat myös sellaisia, joita teen hyvin varoen ja pienellä intensiteetillä, koska liikkeet eivät vaan tunnu mukavilta. Sinänsähän lihaksia jumpatessa mukavuusalue kannattaa joskus ylittää, jos toivoo hyviä tuloksia, mutta silloin kun ollaan nivelten ja rangan kanssa tekemisissä, niin turvallisempaa on pysyä enempi mukavuusalueen puolella.