Katsotaanpas taas kerran peiliin…

Oletteko pohtineet, mitkä asiat ulkonäössä oikein vaikuttavat siihen, että näytämme vanhemmilta? Mikä kasvoissamme ja vartalossamme muuttuu iän myötä? Varoitus: voi olla että tämän jutun luettuasi et enää koskaan katso peiliin samoin silmin. Jos olet aidosti utelias siitä, mitä muutoksia omissa kasvoissasi on tapahtunut, niin nyt on hyvä hetki ottaa käsipeili käteen ja jatkaa lukemista. Tai ehkä on parempi, ettet jatka 😀

Iän myötä meissä hiljakseen muuttuu moni asia. Omassa peilikuvassa muutokset tapahtuvat niin hitaasti, että niitä ei juuri huomaa, ennen kuin sitten jonain katkerana päivänä, kun peilistä kurkistaakin oman tutun naaman sijaan – apua! – oma äiti tai vaikkapa isosisko.

Vanhenemme aika eri tavoin ja muutokset tapahtuvat eri tahtia. Toisella roikkuvat silmät, toisella posket, jollakulla onnellisella eivät kumpikaan, mutta kaikissa tapahtuu jotain muutosta. Mitä siis meissä muuttuu? Missä ikä oikein näkyy? Listaan tässä melkoisen listan asioita, joita voitte etsiskellä omista kasvoistanne…

Kasvojen muoto

Kasvojen muoto muuttuu ajan saatossa kärjellään seisovasta kolmiosta  enemmän kannallaan seisovaksi kolmioksi, tai kuten alla olevassa kuvassa, kolmiosta leikkaantuu kärki pois. Toisin sanoen: posket alkavat roikkua ja leukaan muodostuu heltat – V:n muotoinen leuan seutu muuttuu neliskanttiseksi.

Kuva on peräisin Gonzalez-Ulloan ja Floresin artikkelista ”Senility of the face – Basic study to understand its causes and effects” vuodelta 1965, Plast Reconstr Surg 36:239. Rosinalta löytyy blogiteksti tästä aiheesta.

Iho

Iho muuttuu elottoman väriseksi ja velton oloiseksi, siihen saattaa ilmestyä maksaläiskiä. Ihon pinnassa on hienon hieno ryppyverkko. Iho ohentuu ja muuttuu paperiseksi. Sen elastisuus häviää, huomaat sen varsinkin kaulan ohuessa ihossa esimerkiksi siinä, kun nipistät ihoa kahdella sormella ja irrotettuasi otteesi ihossa näkyy vielä hetken selvästi nipistysjälki.

Otsa

Otsaan tulee syviä vaakaryppyjä. Kulmakarvojen väliin saattaa ensin ilmestyä lievä kurtistava ilme (näkyy usein kulmakarvojen lähistöllä), sitten pystyrypyt muuttuvat hiljalleen ensin pysyviksi ja saavat ilmeestä pysyvästi vakavan myös hymyillessä, ja syvenevät sitten hyvinkin syviksi rypyiksi.

Kun rasvan määrä kasvoissa vähenee, ohimoille syntyy kuopat.

Silmät

Silmäluomet ja koko kulmat alkavat painua alaspäin ja roikkuvat silmien päällä, etenkin silmien ulkonurkista (ks. kuva yllä). Silmäkulmien naururypyt korostuvat ja näkyvät muulloinkin kuin nauraessa. Rypyt saattavat pidentyä  silmäkulmasta alas korvan tasolle tai alemmaksi.

Ylä- ja alaluomiin tulee ryppyjä. Iho niissä muuttuu ohueksi ja paperiseksi. Silmien alle syntyy tummat jäljet. Silmäpussit ilmestyvät silmien alle ja poskipään yläosaan. Silmät saattavat ikään kuin painua syvemmälle silmäkuoppiin ja silmäkuopat näyttävät ontoilta.

Korvat

Korvat kadottavat pulleutensa, niistä tulee ryppyiset.  Korvat suurenevat, koska korvan rusto-osa jatkaa kasvuaan koko elinikämme ajan. Korvalehdet ja korvareiät venyvät korvakorujen käytöstä. Korvarei’istä lähtee hienoinen viiva kohti korvan sisäosaa. Korvien eteen, korvan ja posken yhtymäkohtaan, ilmestyy pystyryppy tai useampia.

Nenä

Nenänvarteen silmien väliin ilmestyy vaakaryppyjä (ks. esim. Hillary Clintonin kuva alla). Nenän ja posken yhtymäkohta muuttuu selkemmäksi, kun alla oleva kudos vähenee. Nenästä tulee suurempi ja hivenen ”nokkamainen”, kun nenänvarsi kapenee ja nenänpää suurenee sen myötä, että nenän rusto-osa jatkaa hitaasti kasvuaan koko elinikämme ajan. Nenän ja posken yhtymäkohtaan syntyy hienoja ryppyjä tuloksena mm. kyljellään nukkumisesta. Nenänpää alkaa roikkua alaspäin.

Posket

Korkeat poskipäät katoavat – poskista tulee lättänät ja ne saattavat laskea alaspäin. Poskilihaksista katoaa volyymi. Kasvot alkavat näyttää laihoilta ja vähän ontoilta, kun poskiin tulee syvät lommot. Rasvan määrän vähentyessä kasvoista poskipäät saattavat korostua, mutta kasvot muuten näyttävät ontoilta. Poskien laskiessa alaspäin syntyvät nenä-suupielijuonteet, jotka syvenevät ajan myötä, ja leukalinjan hamsterinpussit, jotka saavat leukalinjan muuttumaan raskaammaksi ja neliskanttisemmaksi. Poskiin syntyy muitakin ryppyjä, esimerkiksi kyljellään nukkumisen seurauksena pystyryppyjä. Hillary Clintonin kasvoissa alla näkyy monia näitä merkkejä. Hän on silti viehättävä ja ilmeikäs nainen, kuten voi huomata jos tekee kuvahaun hänen nimellään.

Suu

Huulet kapenevat ja ikäänkuin imeytyvät suun sisään. Alahuuli ei enää ole noin 1,5 kertaa ylähuulen paksuinen, niin kuin sen kuuluisi olla. Huulet eivät ole enää pulleat ja terhakat. Itse huulista tulee ryppyiset ja huulten rajaan syntyy erityisen syviä ryppyjä. Ylähuuli pitenee niin, että puhuessa ylähampaat eivät enää näy. Ylähuulen ja nenän puoliväliin syntyy vaakaryppy. Suupielet painuvat alaspäin. Suupielistä leukalinjaan syntyy syvä juonne.

Leuka

Leuka menettää pyöreytensä ja siitä tulee karhean ja möykkyisen näköinen. Kaksoisleuka ilmestyy. Leuan ja kaulan yhtymäkohta kadottaa selkeytensä ja pyöristyy yhtenäiseksi.

Kaula

Kaulan iho rypistyy. Kaulan vaakarenkaat korostuvat ja lisääntyvät. Kaulan iho alkaa roikkua ja saattaa näyttää kalkkunankaulalta. Kaulan jänteet(?) alkavat näkyä – kaulaan tulee pystysuoraa … en keksi sille suomenkielistä sanaa enkä selitystä, englanniksi sanovat ”cording”.

Dekoltee

Dekolteen ohut iho ohenee entisestään ja rypistyy hienolle pienelle rypylle. Alueelle ilmestyy ”kaulakoru”, ”jokisuisto” – pääasiassa kyljellään nukkumisesta johtuvien ryppyjen muuttuminen pysyviksi.

Kasvojen luusto

Kasvojen luusto muuttuu ajan myötä ja sillä on oma vaikutuksensa myös yllä kuvattuihin asioihin. Luuston muutos myös omalta osaltaan vaikuttaa siihen, että 20- ja 60-vuotias näyttävät erilaisilta. Lähinnä leukalinjassamme tapahtuu suuri muutos, mutta myös muualla kasvojen luustossa.

Ikä ei näy ainoastaan kasvoissa

Kädet myös paljastavat ikämme. Kädet ovat paljon alttiina auringolle ja se jo yksinään vanhentaa niitä. Käsien iho muuttuu ryppyisemmäksi, verisuonet korostuvat, käsistä katoaa kollageenia ja lihasvolyymia ja sitä kautta kädet muuttuvat laihemmiksi ja ”luurankomaisemmiksi”. Käsiin ilmestyy myös maksaläiskiä.

Polvet ovat melko varma paikka tarkistaa naisen ikä. Polvien ohut iho rypistyy vaakarypyille ajan saatossa ja polvet myös alkavat ”roikkua”, kun lihakset niiden ympärillä eivät enää tue riittävän hyvin. Julkkikset ovat teettäneet polvien korjausleikkauksia, vaikka ko. leikkaus on ilmeissesti erityisen hankala saada onnistumaan hyvin. Alla Demi Mooresta mallia, mitä polvien leikkaaminen saa aikaan (eivätkä hänen polvensa olleet vielä edes erityisen pahan näköiset):

Kyynärpäissäkin ikä kuulemma näkyy, mutta niitä en ole itse vertaillut, joten en osaa todellakaan sanoa, että miltä näyttävät nuoret tai vanhat kyynärpäät 🙂

Ja vihoviimeisenä listaan tässä ikääntyvien naisten ikuisen ongelman: allit. Eli nuo vihoviimeiset roikkuvat käsivarret, joissa ohut iho rypistyy, ja joita ei tahdo jumppaamallakaan saada nuorekkaiksi.

Mitäkö sitten?

No… aika moni antaa ajan mennä omia menojaan ja tehdä tehtävänsä. Jotkut sitten saavat päähänsä, että ajan patinointia pitäisi jotenkin estää tai hidastaa. Onnellista on, että kaikkeen yllä kuvattuun on olemassa omat konstinsa, enkä siis nyt puhu veitsestä. Kuinka tehokkaita konstit ovat, on aika yksilöllistä ja tulos riippuu paljon siitä, kuinka katsoo tarpeelliseksi omistautua ulkonäölleen ja käyttää siihen aikaa. Pitkälle kuitenkin pääsee terveillä elintavoilla ja hyvällä ruokavaliolla, paljolla veden juomisella, kasvojumpalla ja liikunnalla. Jos siihen vielä lisää päälle eksoottisempia dermarollauksia sun muita kummallisia ihonhoitoja ja omalle ihotyypille hyvin sopivat tehovoiteet, niin johan ollaan aika hyvässä tilanteessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.