Kaikkia hauskoja yllätyksiä sitä saa, kun kurkistaa omaan kirjahyllyynsä 🙂 Olen joskus nuorena tyttönä ostanut itselleni antikvariaatista Irma Andersinin kirjan Kauneuden kirja – Terveyden- ja kauneudenhoidon ohjeita naisille. Painovuosi on 1950 ja sisältö sen mukainen, viehättävää ja vanhanaikaista luettavaa monelta osin, mutta paljon sen sisällöstä on ihan ajankohtaista edelleenkin. Kirjan alkupuheessa kerrotaan, että se on ”yhteenveto uusimmista ranskalaisista, amerikkalaisista, saksalaisista ja ruotsalaisista kauneudenhoitoa käsittelevistä teoksista”. Kirjassa painotetaan ihan nykyaikaista ajattelua eli että ”terveys on kauneutta”.
Kirja sisältää ihonhoidon ohjeita mukaan lukien erilaisia kasvonaamioita, joita voi itse värkätä kotona. Ohjeistusta on myös ruokavaliosta, riittävän unen määrästä, hiustenhoidosta, meikkaamisesta ja … lumousvoimasta eli charmista! Kirjassa pohditaan mitä charmi on ja voidaanko sitä jotenkin kehittää. Ja sitten listataan lumousvoiman rakennusaineet:
”… lumousvoimaan eli charmiin kuuluvat seuraavat ominaisuudet: luonnollisuus, välittömyys, vilpittömyys, persoonallisuus, hyvät tavat, seurustelutaito, sulo, tyylikkyys, ryhti, kauneus. Ja lopuksi se kaikkein tärkein: sydämenlämpö.”
Siinäpä meille jokaiselle tavoitetta. En sanoisi niinkään vanhanaikaiseksi opiksi tuota.
Mutta miten tämä kirja kasvojumppaan liittyy? No, ilokseni löysin siitä useammastakin osiosta erilaisia jumppa- ja hierontaohjeita kasvoille. Ohjeet ovat pääasiassa vastaavia kuin mitä vaikka Pirkan tai Yhteishyvän sivuilta löytää – siis erilaisia hupaisia ilmeitä eivätkä kovin tehokkaita 🙂 Mutta kirjassa puhutaan myös kasvohieronnasta ja ilokseni huomasin, että tässä ei olla turhan helläkätisiä: puhtaita kevyesti rasvattuja kasvoja kehotetaan painelemaan, sivelemään vatkaamaan, nipistelemään aika voimalla, naputtelemaan sormenpäillä, taputtelemaan, jopa paukuttelemaan nyrkeillä. Silmänympärystää kehotetaan painelemaan ja taputtelemaan ja naputtelemaan sormenpäillä kevyesti sisänurkasta ulkonurkkaa kohti. Liian suurta tai turvonnutta nenää avitetaan pienemmäksi lymfahieronnalla (joskaan sitä nimeä ei tässä käytetä) eli painetaan molempien käsien sormet vastakkain nenän yläpuolella ja sitten vedetään sormet alas nenänvartta ja poskipäitä myöten kohti ohimoita. Nenää voi myös hieroa tarttumalla nenänpäästä kiinni ja kevein, pyörivin liikkein sormia kohti silmien välistä siltaa siirtämällä. Rypistyvälle suun ympäryställe auttaa se, että etusormien päät asetetaan huulen keskelle rinnakkain (ylähuulessa siis armorinkaarien kohdalle) ja sieltä liu’utetaan suupieliin. Alahuulen kanssa toimitaan vastaavasti. Kaikki ihan samoja asioita kuin uusimmissakin kasvojumpissa opetetaan!
Kaulavoimistelulle on oma osionsa: päätä pyöritellään ja leukaa tuodaan eteenpäin ja takaisin sisäänpäin. Ei todennäköisesti kaikkein tehokkainta puuhaa. Mutta mikä helmi: Kaksoisleukaa torjutaan yöksi laitettavalla leukasiteellä! Mahtaisiko se oikeasti tehota? Kuka haluaisi kokeilla? 😀 Voi vaikka toimiakin, sidottiinhan ennen synnytyssairaaloissakin vastasynnyttäneiden äitien vatsat ja kuulemma se ihan oikeasti edisti venähtäneiden kudosten palaamista ennalleen.
Käsiä kehotetaan myös jumppaamaan ja hieromaan. Hyvä ohje, kädet ja dekoltee ovat ne alueet, joista ikä näkyy. Kasvot saattavat olla nuorekkaat, mutta kädet ja povi kovin ryppyiset. Käsijumpassa käsiä pyöritellään ranteesta sisään ja ulospäin, avataan ja suljetaan käsiä voimakkaasti, avataan ja suljetaan sormia ja lopuksi kädet pannaan sormet levällään vastakkain, painetaan lujasti toisiaan vasten ja väännellään käsiä ylös- ja alaspäin. Lopuksi hierotaan käsiä: sormi kerrallaan koko sormen pituudelta, sitten koko kättä pyörivin liikkein sormenpäistä aina kyynärpäähän asti. Kokeilin tätä jumppaa+hierontaa: tuntui tosi hyvältä!
Vielä puhutaan kirjassa kuivaharjaamisesta, josta olen ihan hiljattain lukenut todella ylistäviä kommentteja siitä, kuinka se saa ihon hehkumaan ja uusiutumaan. Samoja metodeja suositellaan vuonna 1950 kuin mitä käyttävät naiset vuonna 2009 eli ihoa todella harjataan harjalla – ”kuta kovempi harja, sitä tehokkaampi vaikutus. Ja vaikka luulisi, että kovalla harjalla harjaaminen raapii ja vahingoittaa ihoa, on juuri päinvastoin: iho tulee sileäksi ja kiinteäksi, pehmeäksi ja kauniiksi. Koko kehon iho on ennen pitkää kuin ennen muinoin nuorena ollessa.” Ja kasvojakin voidaan harjata, joskin harjan tietysti tulee olla pehmeämpi, vaikka vauvan hiusharja. Kasvoja harjataan kirjan mukaan piirteitä myöten, sitten leukaa ja nenänpieliä, otsaa päinvastaiseen suuntaan kuin mihin rypyt kulkevat. Kaulaa harjataan keveästi ylöspäin.
Kirjassa oli siis paljon kiinnostavaa luettavaa ja oman mausteensa tietysti sille toi viehättävä vanhanaikaisuus sekä asenteessa että käytetyssä kielessä. Vai mitä sanotte siitä, että meikkaamisesta puhutaan ”kasvojen sulon korostamisena”? Minusta se on kauniisti sanottu 😀