Kosmetiikan säilyminen/säilyttäminen

Innostuin lukemaan AVA tv:n kauneudenhoitovinkkejä ja löysin sieltä mielenkiintoisia ohjeita ihovoiteiden ja meikkien säilyvyydestä ja säilyttämisestä. En tiedä millaisia te lukijat mahdatte olla purkkienne ja purnukoidenne kanssa, mutta minulla ainakin ajelehtii jos jonkin moista tuubia ja purkkia avattuna, odottamassa sitä että ne käytetään loppuun. Ja aina tulee vastaan joku houkutteleva ihanuus, joka on pakko ostaa. Tuloksena sitten se, että purkkeja riittää ja niitä ei raaski heittää pois, kun tässä on sitä jojobaöljyä ja tuossa emuöljyä ja olikohan tää se hyalyronihappohommeli ja … sitten on tietysti ihan vaan apteekista ostettua perusvoidetta kolmea sorttia, jos joku niistä sattuis istumaan hyvin atooppisen ihoni ongelmapaikkoihin.

Olen täällä blogissakin joskus maininnut, että yritän näitä purkkejani vähentää ja käyttää itsepäisesti loppuun ainakin tietyt rasvat, ja uusia on lupa ostaa vasta kun edelliset on tyhjentyneet. Ja onhan ne vähän vähentyneet, mutta todella harmittavan vähän vain, kun en ole mikään ahkera rasvaaja muutenkaan.Vaikka ihoni on atooppinen, niin sen tiedän kokemuksesta, että ihoni voi parhaiten, kun se saa rasvaa juuri oikean määrän – ei liian vähän tietysti, mutta ehdottomasti ei myöskään liikaa. Luulenkin että kunhan makkariremppa valmistuu ja saan siirrettyä kauneudenhoitoasemani sinne vessan sijasta, niin käyn ankaralla kädellä läpi sen hetkisen rasva-arsenaalin ja vähäiset meikkini myös, ja roskiin vain vanhentuneet.

Tässä päästäänkin takaisin sitten noihin AVA:n juttuihin. Opin sieltä, että ainakin EU:ssa valmistetuissa tuotteissa näkyy joko parasta ennen – tai vähimmäisyyssäilyvyysaika-merkintä. Wikipediassa mainitaan, että mikäli tuote säilyy vähintään 30 kuukautta, silloin siihen tulee merkitä se, kauanko tuote säilyy hyvänä aukaisemisen jälkeen (PAO = Period After Opening). Jos säilyvyysaika on lyhyempi kuin 30 kuukautta, tarvitaan parasta ennen -päiväys. PAO-merkintään käytetään avatun purkin kuvaa ja siinä numeroa ja kirjainta M (= menses, ”kuukausia” laitinaksi); Kuvan tuote siis säilyy 30 kuukautta avaamisen jälkeen:

Lähinnä näissä siis on kyse siitä, minkä ajanjakson jälkeen tuote on kuluttajalle jollain tavalla vahingollinen, esimerkiksi mikro-organismien kasvu on liian suurta tai aurinkovoide ei enää pysty suojaamaan auringolta samalla tavalla kuin sen pitäisi. Jos nyt oikein ymmärrän asiaan liittyvää EU-direktiiviä ja sen lisäosaa, tässä ei siis puhuta siitä, kuinka kauan vaikkapa jokin ihovoiteen ainesosa säilyttää tehonsa ihoa hoitavana, esimerkiksi C-vitamiinin hajoamisaikaa, vaan nimenomaan siitä, muuttuko tuote jollakin tavalla ihmiselle vahingolliseksi. Toki varmaan suurin osa ellei kaikki ainakin isommista kosmetiikkavalmistajista ilmoittaa kuluttajalle, että avattu tuote kannattaa käyttää tiettyyn päivään mennessä, että sen teho säilyy. Ja tässä tarkoitetaan juuri näitä tuotteen tehoaineiden säilymistä, ei niinkään tuotteen pilaantumista.

AVA:n toisesta jutusta löytyy säilyvyysaikoja meikeille ja ihovoiteille. Ryppyrasvojen sanotaan säilyvän 3-12 kuukautta – näin taitavat valmistajatkin yleensä ilmoittaa – ja vartalovoiteiden 2-3 vuotta. Pöpötkin tietysti vaikuttavat tuotteen säilymiseen, kertoo AVA:n kolmas juttu. Minä olen ottanut näppituntumaksi sen, että jos tuote haisee jotenkin härskiintyneeltä tai muuten vaan omituiselta, se on entinen ja joutaa roskiin. Veikkaan että tätä nuuhkimista ja epäilevää purkkien tutkimista joudun tekemään aika paljon, kunhan pääsen remontissani sinne asti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.